Bank

Kolosszális botrány lehet a devizapiaci trükközésből

Portfolio
Sokmilliárd dolláros bírságokra és perekre számíthatnak azok a nagybankok, amelyek részt vettek a devizapiaci manipulációkban, ha a nemzetközi együttműködés eredményeképpen a hatóságok bizonyítékokat találnak a szabálytalanságokra - írja a Financial Times. A nyomozás azonban évekig eltarthat, ugyanis elképesztő mennyiségű adat vár feldolgozásra.
A devizapiacok esetleges manipulálását vizsgálják több nemzetközi nagybanknál, a nemzeti hatóságok határokon átívelő nyomozást tartanak náluk. Legalább nyolc nemzetközi nagybanknál folyik szabályozói vizsgálat, ezek a Barclays, a Citigroup, a Deutsche Bank, a Goldman Sachs, az HSBC, a JPMorgan Chase, a Royal Bank of Scotland és a UBS. Az utóbbi bankok ismerték el eddig, hogy nyomozás zajlik náluk, de több másik nagybank, például a Llyods, a Credit Suisse és a Sotiete General is érintett lehet az ügyben.

Összesen legalább 12 hatóság működik együtt a globális nyomozásban, a bankok és a szabályozók is külön apparátust állítottak fel a tények felderítésére. Jogászok és bankárok szerint ez lehet a valaha volt legnagyobb nemzetközi nyomozás, még a Libor és más bankközi kamatlábak manipulációja körüli vizsgálatoknál is több energiát és pénzt fordítanak az ügy felderítésére. Elemzők és bankárok szerint több mint ezer fő dolgozik az ügyön világszerte. A botrány múlt héten tovább dagadt azzal, hogy kiderült: a brit jegybanknál már 2006-ban felvetették, hogy manipulálhatják a devizapiacot.

Egyedül az egyik brit pénzügyi felügyelet (FCA - Financial Conduct Authority), amely a vezető szerepet tölti be a nyomozásban, 50 új munkatársat vett fel a vizsgálatok levezénylésére. Eközben a Deutsche Banknál, a UBS-nél és az RBS-nél legalább 500 főt jelöltek ki a belső vizsgálatok lefolytatására.

Elemzői becslések szerint az említett három banknál, valamint a Barclaysnál és az HSBC-nél összesen 8,5-10,6 milliárd eurónyi jogi költségekre elkülönített céltartalékot kellene képezni 2014-2015-ben a várható bírságokra és perköltségekre a már megképzett 16,4 milliárd euró felett. Már a belső vizsgálatok is több száz dolláros költséggel járhatnak, a felkért jogászokat, tanácsadókat, adatbányászokat kell megfizetniük a bankoknak.

A szakemberek a belső levelezéseket, chatbeszélgetéseket, telefonhívásokat ellenőrzik, és megpróbálják összehasonlítani ezek tartalmát az akkori devizaárfolyamok alakulásával. Így következtetnek arra, valóban manipulálták-e az árfolyamokat. Hatalmas mennyiségű adatot kell feldolgozniuk, például a UBS úgy becsüli, alkalmazottaik 12 millió e-mailt küldenek egyetlen nap alatt. Emellett a kereskedők egymás között használt szlengje is megnehezíti az adatok feldolgozását.
Benzinkút
hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Robert Rooney, Morgan Stanley