Bank

Reagált a bankszövetség is az MNB-vel kötött "titkos paktumról" szóló cikkre

Portfolio
Helyreigazítással, szükség esetén bírósági perrel kötelezi a Magyar Nemzeti Bank az egyik internetes portált a jegybank jó hírnevének csorbítására is alkalmas állítások visszavonására - közölte a jegybank.
"Helyreigazítást kezdeményezett az MNB az azenpenzem.hu - több külföldi tulajdonú bank és pénzügyi vállalkozás által támogatott - internetes portállal szemben a médium által ma megjelentetett "Titkos paktum a bankokkal" című cikk miatt. Az írás - zavaros, helyenként önmagát is cáfoló - állításaival szemben a jegybank semmiféle "megállapodást" nem kötött a pénzügyi piacok szereplőivel arra vonatkozóan, hogy ne hozná nyilvánosságra az azokkal szembeni határozatokat, s cserébe a hitelintézetek nem lépnének fel erőteljesen az MNB által kiszabott bírságok miatt.

A jegybankot érő esetleges alaptalan támadások ellenére az MNB a továbbiakban is elkötelezett a pénzügyi közvetítőrendszerbe vetett társadalmi bizalom helyreállítása érdekében. Egyebek közt a fogyasztóvédelem erősítését szolgálják a felügyelési területet erősítő szervezeti átalakításai, illetve a pénzügyi szolgáltatókkal szembeni erősebb szankcionálási gyakorlat is. Mindez jelenleg már nem csak statisztikailag támasztható alá, de a társadalom számára is érzékelhető pozitív változásokkal jár.

Helyreigazítási kérelmének elutasítása esetén a jegybank jogi eljárást kezdeményez a valótlan híresztelés korrigálására." - fogalmaz a közlemény.

Reagált a bankszövetség is

A Magyar Bankszövetség az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében leszögezi, hogy az azenpenzem.hu internetes portálon megjelent állítások minden valóságalapot nélkülöznek, a Magyar Nemzeti Bank és a banki közösség között semmilyen titkos megállapodás nem jött létre.

A bankszövetség kijelentette: a portál által hivatkozott konkrét ügyekben kiadott jegybanki határozatokkal kapcsolatosan jogorvoslati eljárást az egyes bankok egyéni döntésük alapján kezdeményezhetnek, erre a Magyar Bankszövetségnek nincs befolyása.

A jegybank és a Magyar Bankszövetség között olyan, kizárólag szakmai jellegű konzultációk folytak, illetve folynak, amelyek nem lépnek túl a felügyeleti hatósággal szokásos együttműködés bejáratott keretein - hangsúlyozta a bankszövetség közleményében.

Mit tartalmazott a cikk?

Titkos megállapodás született az MNB és a bankok között az azenpenzem.hu állítása szerint. A portál azt írja, az MNB csökkenti a bankok megbírságolásáról szóló határozatainak részletezettségét, cserébe a bankok nem ágálnak a felügyeleti döntések ellen. Mára sikerült elérni, hogy a Pénzügyi Békéltető Testület se ismertesse döntéseit.

A bírságok szintjének jelentős emelése mellett a bankok kérésének eleget téve az új felügyeleti rendszerben nem közlik részletesen az elmarasztalások indokait, pedig a cél nem a bevételek növelése, hanem az ügyfelek eligazítása lenne a panaszlehetőségekkel kapcsolatban - írja az oldal, hozzátéve: a bankok 30 napon belül támadhatják meg az MNB március 13-ai bírságát, így hamarosan kiderül, a bankok mennyire tartják magukat az említett "titkos" megállapodáshoz.

A Pénzügyi Békéltető testület legutóbb március 7-én tett közzé tájékoztatást a nála lévő ügyekről, a jövőben azonban az értesülés szerint már csak a nevesített ajánlásokat hozzák nyilvánosságra. Az MNB így magyarázta a változásokat: "a Pénzügyi Békéltető Testület fontosnak tartja a közvélemény tájékoztatását, ezért - bár erre vonatkozó jogszabályon alapuló kötelezettsége nincs - a jövőben is publikálni fogja határozatait. Tájékoztatjuk ugyanakkor, hogy az MNB mellett újjászervezett PBT új publikálási gyakorlatot fog bevezetni, ezért az átállás miatt 3 hónapig a testület nem teszi közzé az újabb anonimizált határozatait."
cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
mkb fintechlab design summit