Bank

Négy nagy változás a Növekedési Hitelprogramban

Portfolio
Újabb változtatásokkal növelné a jegybank a Növekedési Hitelprogram (március közepéig) mindössze 85 milliárd forintos hitelkihelyezést hozó második szakaszának népszerűségét. Három évre növelik a forgóeszköz-hitelek maximális futamidejét, bevonják a faktoringot, kitolódik a beruházási hitelek lehívásának határideje, a kereskedelmi ingatlanok bérbeadási célú megvásárlásának refinanszírozásával pedig felgyorsítaná a jegybank a banki hitelportfóliók tisztulását - derül ki az MNB közleményéből. A változások május-júniusban lépnek életbe.
A jegybank a Növekedési Hitelprogram (NHP) elindítása óta törekszik a program üzleti feltételeinek finomhangolására annak érdekében, hogy a hitelpiaci zavarokkal leginkább érintett KKV-szektor minél több szereplője be tudjon kapcsolódni a programba. Az MNB az idei első negyedév során további visszajelzéseket, változtatási javaslatokat kapott a hitelintézetektől és az üzleti szféra képviselőitől. Mindezeket mérlegelve a jegybank az NHP feltételeinek alább felsorolt módosításai mellett döntött, melyek a részletszabályokat tartalmazó terméktájékoztató kidolgozását követően várhatóan 2014. május 1-jétől, illetve június 1-jétől lépnek életbe - fogalmaz a jegybank közleménye.

A forgóeszközhitelek maximális futamideje 3 évre módosul

A forgóeszközhitelek maximális futamideje 1 évről 3 évre emelkedik. Ennek köszönhetően a kis-és középvállalkozások egy adott beruházáshoz kapcsolódó kezdeti megnövekedett forgóeszközigényüket hosszabb távon is fedezni tudják, mely nagyban segíti a cégek likviditási helyzetét, különösen abban a kritikus időszakban, ameddig a beruházás megtérül. A hosszabb futamidejű forgóeszközhitel igénybevételének lehetősége természetesen azon vállalkozások számára is előnyős, amelyek beruházás nélkül kívánják tevékenységüket bővíteni.

Lehetővé válik a faktoring finanszírozása

A rövid lejáratú finanszírozásban a kockázatosabb vállalkozások esetében jelentős szerepet tölt be a faktoring, melynek refinanszírozására az eddigiekben nem volt lehetőség a programban. A faktoring bevonásával azon ügyfelek is finanszírozáshoz juthatnak, amelyek megfelelő biztosítékok hiányában nem részesülhetnek forgóeszközhitelből, ugyanakkor jó kockázati besorolású vevőkörrel rendelkeznek. További hozadéka lehet az új finanszírozási lehetőségnek, hogy azon KKV-k számára, amelyek jelenleg forgóeszközhitelből finanszírozzák likviditási igényüket, a faktoringra való áttéréssel felszabaduló biztosítékaikat beruházási hitelek felvételekor fedezetként használhatnák fel. Ez a finanszírozási forma várhatóan június 1-jétől válik elérhetővé, a Magyar Faktoring Szövetséggel egyeztetett részletszabályok kialakítását követően.

A kereskedelmiingatlan-hitelek portfóliótisztítása felgyorsulhat

Az MNB kiemelt problémának tartja a nem teljesítő hitelek magas arányát és a portfóliótisztítás alacsony dinamikáját a hazai pénzügyi rendszerben. A KKV-k számára a továbbértékesítési célú kereskedelmiingatlan-vásárlás mellett lehetővé válik kereskedelmi ingatlanok bérbeadási célú megvásárlásának refinanszírozása is azokban az esetekben, ha az nem teljesítő vagy felmondott hitelhez kapcsolódik. Az NHP e módosítása a hitelintézetek portfóliótisztításának elősegítését célozza; a beragadt ingatlanok könnyebb értékesíthetősége a bankok lekötött tőkéjének felszabadításán keresztül javíthatja azok hitelezési képességét.

A beruházási hitelek lehívásának végső határideje fél évvel kitolódik

Tekintettel arra, hogy egyes beruházások átfutási és kivitelezési időigénye akár éven túli is lehet, az MNB az év végéig tartó szerződéskötési időszakon túl további fél évet biztosít a beruházási hitelek esetében azok 2014 vége után fennmaradó részének lehívására. Természetesen a szerződéskötésnek, valamint a hitelösszeg egy része lehívásának és felhasználásának 2014 végéig meg kell történnie. A lehívási határidő kitolása révén akár olyan nagyobb volumenű beruházások is finanszírozhatóvá válnak az NHP keretében, amelyek befejezése nem valósítható meg az idei évben.

Az előzőekben ismertetett nagyobb változtatások mellett számos kisebb, technikai módosítást is végrehajt a közeljövőben az MNB, ami a jelenlegi hitelcélok szélesebb körű elérhetőségét segíti. Az ezekhez kapcsolódó részletszabályok kialakításáig a jelenleg hatályos terméktájékoztatóban foglaltak szerint zavartalanul folytatódhat a program keretében történő hitelezés.

A 2014. március közepén hatályba lépő új Polgári törvénykönyv szükségessé tette a programban részt vevő hitelintézetekkel kötött keretszerződések módosítását. Az MNB mindent megtett annak érdekében, hogy az új szabályokkal összhangban lévő fedezeti struktúrára való átállás zökkenőmentes legyen, és a fedezeti struktúra alapvető elemére, a hitelbiztosítéki nyilvántartásra vonatkozóan a jogszabályok által előírt átmeneti időszakban is folyamatosan sor kerülhessen a refinanszírozási kölcsönök lehívására - közölte a jegybank.

Négy nagy változás a Növekedési Hitelprogramban
elektromosroller
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
Brexit london tuntetes1500
GettyImages-1167008922
Furjes Balazs Budapest Liget projekt1500
100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
A Credit Suisse svájci bankóriás homlokzata. Fotó: Shutterstock