Bank

Hétezer vállalkozást segített Matolcsy programja

MTI
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramja (nhp) első körében 7179 vállalkozás vett részt, 9853 szerződéssel; a vállalatok többsége mikrocég volt, mintegy 85 százalékuknak korábban is volt bankhitele, és átlagosan 60 millió forint értékű hitelt vettek fel - olvasható az MNB honlapján megjelent egyik legfrissebb tanulmányban.
A témával is foglalkozunk a Portfolio.hu hitelezési konferenciáján. Regisztráljon most!


Az MNB munkatársai által a monetáris tanács kérésére készített elemzés azt a célt szolgálta, hogy megvizsgálja a növekedési hitelprogram 2013. szeptemberében lezáruló első körében résztvevő vállalatokat. A résztvevő cégek közel 5 százaléka külföldi tulajdonú vállalat, hasonlóan a teljes a kis- és középvállalkozói (kkv) körben jellemző arányokhoz.

A program makrogazdasági hatása többek között függ attól, hogy mekkora a programban résztvevők makrogazdasági súlya. Az nhp-ban résztvevők 2011-ben 4 és 7 százalék közötti részaránnyal bírtak az egyes makro aggregátumokban a termelést (áru, és szolgáltatás-kibocsátás), foglalkoztatást, beruházásokat tekintve. A külkereskedelemben ehhez képest alul voltak reprezentálva (2-3 százalék volt az arányuk), az összes hitelfelvételében viszont csaknem 13 százalékot ért el a részarányuk.

A 2011-es pénzügyi- és reálteljesítményüket összevetve az átlagos új hitelfelvevőkével megállapítható, hogy az nhp-ban résztvevők általában jobban vagy hasonlóan teljesítettek. Ezek a cégek méretüket tekintve nagyobbak, termelékenyebbek voltak, gyorsabban növekedtek, nagyobb valószínűséggel értek el nyereséget, beruházási rátájuk hasonló volt, ugyanakkor jobban el voltak adósodva, mint azok, amelyek ugyanebben az időszakban tudtak, vagy akartak hitelt felvenni.

Az nhp-ban résztvevők egy részéről nem áll rendelkezésre információ - ezek az egyéni vállalkozók és a 2013-ban alakult vállalkozások. Ezek a vállalkozók, illetve vállalatok közel 50 milliárd forintnyi nhp hitelt vettek fel.

A jegybanki elemzés alapján a legtöbb nhp-ban résztvevő vállalat mikrocég, az 1-20 fő közötti kategóriába esik. Ezek a vállalkozások átlagosan 60 millió forint értékű hitelt vettek fel. A kisvállalatok átlagosan 120 millió forint, míg a közepes méretű vállalkozások átlagosan 270 millió forint hitelhez jutottak.

Míg a korábban hitelt felvevő vállalkozások esetében a 2-4 év közötti csoport súlya volt a legnagyobb, az nhp-ban szereplők az 5 év fölötti korcsoportokban rendelkeznek relatíve nagy részaránnyal. Így a jegybanki programban résztvevő cégek átlagos életkora meghaladja a korábban banki hitelkapcsolattal rendelkezőkét.

A témával is foglalkozunk a Portfolio.hu hitelezési konferenciáján. Regisztráljon most!
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
erdogan
wells fargo
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
wells fargo