Bank

A nyugdíjért javítani kell a hozamokat

Portfolio
Ausztráliában egy szakmai szövetség jogszabályváltozás mellett szólalt fel, szerintük a nyugdíj-előtakarékossági számlák esetében szükség lenne nagyobb arányban elmozdulni a vállalati kötvények és a közvetlen infrastruktúra befektetések irányába. Jelenleg a tulajdonosok kockázatmentes vagy nagyon kockázatos portfóliót állítanak össze, pedig egy diverzifikált portfólióval versenyképes hozamokat érhetnének el, a részvényekhez képest kisebb kockázat mellett -írja a Financial Standard.
Hasonló témákkal is foglalkozik a Portfolio CEE Private Equity and Corporate Finance. Regisztráljon Ön is!

Ausztráliában számtalan lehetőség közül lehet választani, ha valaki kifejezetten a nyugdíjra akar előtakarékoskodni, nem mindegy viszont, hogy milyen hozamokat érnek el a tulajdonosok például a nagy befektetési rugalmasságot adó termékeknél, így az SMSF-eknél (self-managed super fund). A magyar nyugdíj-előtakarékossági számlához hasonló konstrukció esetén a tagok két véglet közül válogatnak, vagy készpénzbe helyezik ki a megtakarításukat, vagy részvénybe.

Az SMSF-ek szövetsége szerint nagyon fontos lenne a mostani környezetben diverzifikáltabb portfóliót kialakítani, és olyan eszközöket is be kell válogatni a portfólióba, amelyek a részvényeknél nagyobb védelmet biztosítanak, de versenyképes hozammal bírnak. A szövetség szerint ebbe a kategóriába sorolhatók az infrastruktúra befektetések és a vállalati kötvények is. A szabályozást ennek megfelelően meg kellene változtatni, a lényeg, hogy ha megnyílik ez a lehetőség, akkor a vállalatok és a kormány is nagyon komoly finanszírozási forráshoz juthatnak hozzá.

Az infrastruktúra befektetések esetén a probléma az, hogy szigorú befektetési korlátok vannak érvényben, természetesen nem lehet elfelejteni az eszközosztály illikvid voltát, azonban lehetne enyhíteni a szabályozáson. A vállalati kötvénypiacra kitérve a szövetség véleménye az, hogy a kisbefektetői rétegek bevonása új lehetőséggel kecsegtet, sokkal mélyebb lehet a piac, és ami ennél is fontosabb, hazai befektetőkkel lehetne a külföldi forrásoknak való kitettséget csökkenteni.
nemet autoipar autogyartas
cimlap_2050klimasemlegesseg
shutterstock_1420888847
nyugdíj191203gettystock
varga mihály MTI
ott_one_2019_1500x844
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
varga mihály MTI