Bank

Devizahitelek: két perben is jogerősen nyert az OTP

Portfolio
Két jogerős devizahiteles ítélet is született a közelmúltban a Debreceni Ítélőtáblán, amelyek közül mindkettőben az OTP javára ítéltek - tudta meg a Portfolio.hu.
A devizahitelek problematikája is fontos téma lesz a Portfolio.hu Hitelezés 2014 konferenciáján. Regisztráljon Ön is!


Úgy tudjuk, az ügyekben Léhmann György siófoki ügyvéd képviselte a felpereseket és mindkét jogerős ítéletében azt állapította meg a Debreceni Ítélőtábla, hogy az elsőfokú ítéleteket kifogásoló érvelés nem megalapozott, ezért ügyfeleinek kell fizetnie a perköltséget és a fellebbezési illetéket is.

Az egyik perben a bank ügyfelei közel hatmillió forint hitelt vettek fel 2007-ben, nem sokkal a válság kitörése előtt, árfolyam-garancia és törlesztési biztosítást nem kötöttek. A részletes kockázatfeltáró nyilatkozat aláírásával a hitelfelvevők elismerték, hogy az árfolyamváltozás komolyan befolyásolhatja a majdani törlesztőrészleteket. A közjegyzői okirat szerint a szerződést a feleknek felolvasták, tartalmát megmagyarázták, átolvashatták. A deviza lakáshitelt 5 éven keresztül fix törlesztőrészletekkel fizették, de a szerződésben vállalták azt is, hogy a fix törlesztős periódus lejártával a bank az időközben bekövetkezett változásokat érvényesíti.

A hitelfelvevők ügyvédje keresetében kérte a szerződés semmissé nyilvánítását, illetve azt próbálta bizonyítani, hogy ügyfeleire nézve nem jelent kötelezettséget az egyoldalú szerződésmódosítás következménye, véleményük szerint ugyanis túlságosan nagymértékű volt a bank által a fix időszakot követően meghatározott törlesztőrészlet. Az elsőfokú bíróság a keresetet elutasította, ugyanis a felek a szerződés feltételeit egyedileg megtárgyalták, illetve az egyoldalú szerződésmódosítást lehetővé tevő oklista még a szerződéskötést követő időszakban született jelentősen szigorúbb törvényi előírásoknak is megfelelt. Az ítélet ellen a felperesek fellebbeztek, ám a Debreceni Ítélőtábla sem találta jogosnak kérelmüket, részletesen indokolva mindenben helytállónak ítélte az első fokú ítéletet, semmiségi okot nem észlelt.

A Debreceni Ítélőtáblán tárgyalt másik perben Léhmann György ügyfelei 2008-ban kötöttek 20 éves hitelszerződést több mint 10 millió forintról. Az elsőfokú bíróság külön kiemelte, hogy lehetőségük lett volna fix törlesztésű forinthitel felvételére is, illetve árfolyamgarancia igénybevételére is, ám ezt nem tették meg. Az előzőek esethez hasonló módon a bíróság megállapította, hogy a felperesek részletesen megismerték a szerződés egyes pontjait, módosítási javaslatuk az aláírást megelőzően nem volt. A felperesek kérték az árfolyamrés miatt, álláspontjuk szerint, érvénytelen szerződés érvényessé nyilvánítását, illetve a véleményük szerint az egyoldalú szerződésmódosítás miatt tisztességtelen, semmis szerződés érvényessé tételét.

Az elsőfokú bíróság érvényessé nyilvánította a kölcsönszerződést akként, hogy a devizavételi és eladási árfolyamot, mint költséget 1%-ban határozta meg. Ezt meghaladóan azonban a felperesek kérelmét elutasította a bíróság, azt nem találta alaposnak, ugyanis a kölcsönszerződés megtámadott kikötéseit a felek egyedileg megtárgyalták, ezt a felperesek nyilatkozatokban is elismerték. Az árfolyamrés 1%-tól való eltérése miatti pluszköltség egyébként nem érte el a 37 ezer forintot. A Debreceni Ítélőtábla ezt a döntést is teljesen megalapozottnak találta és helybenhagyta. Jogtechnikai, szakmai érdekesség, hogy az Ítélőtábla megállapította, Léhmann egy más típusú, más jogszabály alapján indítható perben előadott érvelést alkalmazott, amit épp ezért nem tudott figyelembe venni a bíróság.

A devizahitelek problematikája is fontos téma lesz a Portfolio.hu Hitelezés 2014 konferenciáján. Regisztráljon Ön is!
Ökológiai gazdálkodás: Magyarország az uniós lista végén kullog
Nemzeti konzultációt tart Emmanuel Macron
Kincses Gyula
Az új ukrán elnök keményen visszaszólt Putyinnak
Vida József megvette a TV2-t
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Vida József megvette a TV2-t