Bank

Fizetési problémák: nem a törlesztőrészlet megugrása a fő ok

Portfolio
A fizetésképtelenségi okok között még mindig meghatározó a munkanélküliség. Az esetek mintegy háromnegyedében az alacsony vagy nem létező jövedelem vezet a magyarok eladósodásához - mutatott rá az Intrum Justitia követeléskezelő cég fizetésképtelenséget vizsgáló felmérése.
Hasonló témákról is szó esik a Portfolio.hu Hitelezés 2014 konferenciáján. Regisztráljon Ön is!


Miközben az eladósodást kiváltó tényezők között a munkanélküliség még mindig vezető helyen szerepel; ez a szám némiképp csökkent a tavalyi felméréshez képest. Míg 2013-ban az adósok közel 50%-át érintette ez a probléma, idén már csak a felmérésben résztvevők 43%-a jelölte meg a munkanélküliséget a fizetésképtelenség elsődleges okaként.

A kutatásból az is kiderül, hogy visszaesett azoknak a száma, akik arra hivatkoztak, hogy járadékból élnek, és ezért nem tudják fizetni a számláikat. A csökkenés oka többek között valószínűsíthetően a közmunkaprogram beindítása volt. Továbbra is jelentős a jövedelemből történő letiltás, melynek aránya közel háromszorosára emelkedett 2010 óra. Az Intrum Justitia csak a tavalyi évben több mint 80 ezer részletfizetést kötött, így megelőzve az eladósodott ügyfelek ellen megindított jogi eljárásokat - ismertette Felfalusi Péter, a cég vezérigazgatója.

A felmérés arra is rávilágít, hogy nem a magas törlesztőrészlet miatt váltak fizetésképtelenné az adósok. A hiteltörlesztéseknél a devizahitelesek megmentésére irányuló intézkedések hatása is jól látható, 2012. második felétől csökkent, majd 2013. második felétől 6%-nál ismét stagnált a hitel miatt fizetésképtelenné vált adósok száma.

A bankszektorban történő letiltások aránya lényegesen magasabb (25%) a telekommunikációs és közmű szektorban tapasztaltnál (10%). A felmérésből jól látszik, hogy még mindig a telefon- és internetszámlákkal csúszunk meg először. Az ilyen típusú számlafizetések elmaradása mögött általában rövid távú problémák állnak, míg a bankszektorban már inkább olyan okok vannak jelen, amelyek a havi rendszeres jövedelem elmaradásához kapcsolódnak; aki banki tartozásaival elmarad, az jellemzően már egyéb tartozást is felhalmozott.

Hasonló témákról is szó esik a Portfolio.hu Hitelezés 2014 konferenciáján. Regisztráljon Ön is!
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
okostelefon kézben pénzügyek