Bank

Nagy horderejű bejelentést tesz csütörtökön reggel az MNB (2.)

Portfolio
Szokásosnak semmiképp sem mondható "elemzői háttérbeszélgetést" tart csütörtökön reggel 8 órakor a Magyar Nemzeti Bank - derül ki abból a meghívóból, amelyet több más sajtóorgánum mellett a Portfolio.hu is megkapott. Az eseményen elhangzottakról a helyszínről tudósítunk.
A csütörtökön reggel 8 órai kezdettel a Magyar Nemzeti Bankban tartandó elemzői háttérbeszélgetés címe: "Önfinanszírozási koncepció és az ezt elősegítő jegybanki eszközök bemutatása".

Az eseményt a jegybank három vezetője, Balog Ádám alelnök, Nagy Márton és Palotai Dániel ügyvezető igazgató tartja, a Portfolio.hu terveink szerint a helyszínről tudósít.

A meghívóban szereplőnél többet nem árult el megkeresésünkre a jegybank sajtóosztálya - csak azt érzékeltették, hogy fontos eseményről van szó - így nem tudni, hogy a magyar államadósság, a jegybank, a lakosság vagy éppen a pénzügyi szektor finanszírozásával kapcsolatos témáról van szó.

(Ön)finanszírozási folyamatok

Az államadósság-finanszírozás kockázatainak csökkentése kapcsán vezető gazdaságpolitikusok a kampányban is többször jelezték, hogy a belföldi (forintalapú) források felé való intenzívebb elmozdulás lenne kívánatos (az államadósság, illetve a magánszektorban meglévő magas devizaalapú adósságállomány miatt).

Ezt mondta Orbán

Orbán Viktor kormányfő március közepén a következőket mondta 10 pontos gazdaságpolitikai "programja" keretében:

Az államadósság finanszírozásába nagyobb arányban kell hazai forrást bevonni. "A magyar államadósság finanszírozása üzleti kérdés. Ha megéri a Templetonnak, hogy magyar állampapírokat tartson, akkor Kovács Józsefnek miért ne érné meg, ha van pénze. Indokolt az államadósságunkat jelentős részben forintban finanszírozni és hazai megtakarításokból. Ezért minden más megtakarítási forma fölé próbálunk ígérni, például az új állampapír-sorozattal (a BMÁK-kal - a szerk.)" - magyarázta.Az ÁKK terve is ezt célozta

Az Államadósság Kezelő Központ idén év elején közzétett éves finanszírozási tervéből is egyértelműen a forint alapú finanszírozás felé elmozdulás rajzolódott ki (konkrét tervként a külföldiek részarányának csökkentése fogalmazódott meg, és ezen cél érdekében részben tovább szeretné "pörgetni" az ÁKK a lakossági állampapír értékesítést).A lakossági állampapír állomány a legfrissebb adat szerint már elérte az 1800 milliárd forintot, ami a központi költségvetés bruttó adósságának már közel 8%-át jelentette.

Nagy horderejű bejelentést tesz csütörtökön reggel az MNB (2.)
A külföldi befektetők jelenleg a teljes magyar államadósságnak (forint- és devizaalapú) mintegy 60%-át birtokolják, illetve az államadósság devizaaránya kissé több, mint 40%-os.

Nagy horderejű bejelentést tesz csütörtökön reggel az MNB (2.)
Ez kockázat számunkra

Arra az elmúlt évekbeli elemzéseinkben többször is felhívtuk a figyelmet, hogy a feltörekvő piaci országok saját devizás állampapírpiacai közül a magyar piacon kiemelkedően magas a külföldi befektetők részaránya (szintén kissé több, mint 40%), ami egyéb tényezők mellett fokozott sérülékenységet jelent magára az állampapírpiacra (ha a külföldiek valamilyen ok miatt tömegesen igyekeznének szabadulni a magyar papíroktól), és ezen keresztül a forint árfolyamának stabilitására is.Az "önfinanszírozás" már most is zajlik

Nemzetgazdasági szinten az "önfinanszírozás" jelenleg olyan formában valósul meg, hogy a folyó fizetési mérlegünk masszív többletet produkál (és közben a nettó EU-transzferek miatt a tőkemérlegünk is), azaz leegyszerűsítve mi finanszírozzuk a külföldet. A magyar gazdaság nettó külső finanszírozási képessége a GDP 7%-a körülre emelkedett. Mindez pedig a gyakorlatban azt jelenti, hogy építi le a nemzetgazdaság a külső adósságát (igaz még mindig közel a GDP-nek megfelelő külső adóssággal rendelkezünk).

Nagy horderejű bejelentést tesz csütörtökön reggel az MNB (2.)
foldgazgetty
volkswagenshutterstock
Alteo klub
facebook libra szablyozás
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
Brexit Boris Johnson ketto level Donald Tusk
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
A Credit Suisse svájci bankóriás homlokzata. Fotó: Shutterstock