Bank

Megszólaltak a bankok - Mekkora sokk az MNB devizahiteles bejelentése?

Portfolio
Mennyivel nő a bankok forrásköltsége, és mennyivel romlik emiatt a bankok eredménye? Talán ez a két legfontosabb kérdés az MNB kedden ismertetett rendelete után, hiszen a devizaforrások szabályozásával kapcsolatos szigorítást hoz a bankok számára. A Portfolio.hu által megkérdezett banki szakértők szerint az intézkedés negatív eredményhatása nem lesz jelentős.
A témával is foglalkozunk Hitelezés 2014 konferenciánkon, regiszrtáljon Ön is!


Az MNB azt szeretné, ha hosszú források felé mozdulnának el a bankok a rövid források felől. Ezért szigorítják a devizaeszközök és - források lejárati összhangját szabályozó devizafinanszírozás megfelelési mutatót (DMM), amelynek képlete:

Megszólaltak a bankok - Mekkora sokk az MNB devizahiteles bejelentése?
A mutatóval kapcsolatos szabályozás a kedden bejelentett rendelet hatására lényegében ötféleképpen változik. Ezek közül az (alábbi) első három kedvezően hat a bankszektorra, vagyis növeli annak DMM mutatóját. Az (alábbi) utolsó kettő viszont kedvezőtlenül érinti a hitelintézeteket. Mivel utóbbiak hatása nagyobb, az összhatás az eredményesség szempontjából negatív:

1. A bankok eszközeit az eddigi bruttó helyett (a nemzetközi szabályozásnak megfelelően) nettó módon veszik figyelembe a jövőben, hiszen az értékvesztést (a bruttó és a nettó különbözetét) nem indokolt árfolyamkockázat ellen fedezni. Ez növeli a DMM-et.
2. Megbontják a stabil és a nem stabil betéteket: a stabil betétek 90%-os, a kevésbé stabil betétek 80%-os súlyt kapnak az eddigi egységes 80% helyett. Ez szintén növeli a DMM-et.
3. Csökken a vagyoni érdekeltségek súlya (100%-ról 0%-ra) a mutató számításában, ami néhány banknál csökkenti a finanszírozó devizaeszközöket, vagyis növeli a DMM-et.
4. A fióktelepekre is kiterjesztik a szabályozást: ezért csökken a teljes szektor mutatója.
5. A mutató mértékének minimuma 2014. július 1-jétől 75%, majd félévente 5 százalékponttal 2017 elejére 100%-ra nő, vagyis szigorúbb likviditási követelménynek kell megfelelni.

A jegybank szerint (minden egyebet változatlannak feltételezve) összesen 1109 milliárd forintnyi forrásoldali alkalmazkodást válthatnak ki a változások, vagyis ennyit kellene rövid forrásból hosszú forrásba átkonvertálniuk a bankoknak. Mivel a hosszú források költsége jellemzően magasabb, megkérdeztünk néhány banki szakértőt, ez mekkora eredménykiesést jelenthet a bankoknak.

Válaszuk így foglalható össze:
  • A bankok számára nem jelent nagy sokkot a szabályozási változás már csak azért sem, mert előtte egyeztettek velük erről, és kikérték a véleményüket.
  • A bankok számára lazítást jelentő változások (fenti első 3 pont) miatt a mutató értéke rövid távon emelkedik: a mostani (hatályos szabályozás szerinti) 71%-ról az MNB szerint (februári adatokból számítva) 88%-ra, így az alkalmazkodási kényszer döntően később jelentkezik.
  • Amennyiben (az egyszerűség kedvéért így számolva) 1000 milliárd forintnyi rövid forrást kell hosszú forrássá "átalakítaniuk" a bankoknak, és ez utóbbiak forrásköltsége évi 1 százalékponttal magasabb, a bankoknak ez évi közel 10 milliárd forintos eredményromlást jelentene 2016-2017 környékén.
  • Csakhogy egy anyabanki forrásunk szerint jellemzően nincs ekkora különbség a rövid és a hosszú anyabanki források költsége között (laposabb az anyabanki hozamgörbe), így valójában nem 10, inkább 6-7 milliárd forintos éves eredménykiesésről beszélhetünk, ami az egyes bankokra lebontva elviselhető eredményromlást jelent.
  • Igaz, a magukat piacról finanszírozó (pl. anyabank nélküli), nagy devizahitel-állománnyal rendelkező bankoknál nagyobb lehet a költségemelkedés és az eredménykiesés, mint az anyabankkal rendelkezőknél.


A témával is foglalkozunk Hitelezés 2014 konferenciánkon, regiszrtáljon Ön is!
brexit0923
zuckerberg
Malajzia
Kampánytéma lett, hogy Brüsszel a földspekulánsokat védi-e, vagy sem
mnb shutter
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Malajzia