Előfizetői tartalom

Devizahitelek: a Kúria is belenyúlhat a szerződésekbe, megszólalt az OTP

Portfolio
Közzétette nagy jelentőségû ítéletét az Európai Bíróság Kásler Árpád és az OTP ügyében. Az ügy a devizahitelek árfolyamrésének alkalmazásával kapcsolatos, de kihat az egyoldalú szerződésmódosítások sorsára is. Az Európai Bíróság feljogosítja a Kúriát arra, hogy tisztességtelennek minősítse a magyar jog alapján az árfolyamrést, igaz, ennek ellenkezőjére is. A szöveg első értelmezése alapján a Kúria olyan jogegységi határozatot hozhat, amely a saját megítélése szerint akár az árfolyamrés (és ez alapján az egyoldalú szerződésmódosítások) tisztességtelenségét is megállapíthatja a hazai lakossági devizahitel-szerződések esetében, és új rendelkezést állíthat a helyére. Ez mindenképpen fokozza a bizonytalanságot a bankoknál. Fontosabb részletek A Kúriának kell döntenie arról, hogy az árfolyamrés a szerzõdés alapvetõ eleme-e (vagyis hogy ez alapján vizsgálható-e a tisztességessége). Az Európai Bíróság szerint a hitelszerzõdésben meghatározott árfolyamrés nem tekinthetõ ellenszolgáltatásért fizetendõ díjazásnak. Szintén a Kúriának kell eldöntenie, világos és érthetõ-e az árfolyamrésre vonatkozó szerzõdéses feltétel. A bíróságok helyettesíthetik egy másik rendelkezéssel a vitatott szerzõdéses feltételt, a lehetõ legnagyobb mértékben fenntartva ugyanakkor a szerzõdés egészének érvényességét. A Kúria jelezte: a Kásler-ügyben még a nyári szünet elõtt várható ítélet.

2014. április 30. 16:15 Megosztás Döntött a bíróság - Mi lesz most a devizahitelekkel? Jó hírek érkeztek a bankoknak: nem nyilvánította ma érvénytelennek a devizahitel-szerződéseket az Európai Bíróság, az árfolyamrés pedig nem eleve tisztességtelen....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés