Bank

Robbannak a zűrös hitelek Kínában

Portfolio
Bővítették tavaly a hivatalos kínai bankszabályokat megkerülő, árnyékbanki hitelezési tevékenységüket a kisebb kínai bankok - mutatják a friss kínai banki statisztikák a Financial Times szerint. A jelenség növeli a kockázatokat a kínai pénzügyi rendszerben.
Hasonló témákról is szó esik a Portfolio.hu hitelezési konferenciáján. Regisztráljon Ön is!


A városi központú, tőzsdén jelen nem lévő kínai bankok a múlt héten közzétett adatok szerint a legagresszívabbak között találhatók a hivatalos szabályokat megkerülő hitelezés szempontjából.

E hitelek jellemzője, hogy jóval kisebb tőkekövetelmény mellett nyújtják őket a bankok, mint a szabályozott hiteleket. Mivel jellemzően a magasabb kockázatú ügyfelek veszik fel ezeket, a kínai gazdasági növekedés lassulásával nagyobb kockázatot hordoznak a kínai bankrendszer stabilitására nézve is. A növekvő feszültséget kisebb csődök sorozata bizonyította az elmúlt hónapokban.

A Financial Times által 10 nem tőzsdei bankon elvégzett elemzés szerint a bankok különböző árnyékbanki befektetési tervekbe és nem sztenderd hiteltermékekbe fektetett pénze a teljes eszközállományuk 23,3%-ára növekedett 2013 végére az egy évvel korábbi 14,3%-ról. A legnagyobb kínai bankoknál a Deutsche Bank elemzése szerint mindössze 1,7% ez az arány.

Kínában a banki eszközök mintegy fele a négy legnagyobb (tőzsdei) bank mérlegében található. A pénzügyi rendszer sok ezer kisebb hitelintézet által uralt másik felében terjed rohamosan az árnyékbanki hitelezés.

Hasonló témákról is szó esik a Portfolio.hu hitelezési konferenciáján. Regisztráljon Ön is!
bika wall street index tőzsde
jean cloude juncker
mol olajipar
huawei mobiltelefon
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
LONDON, UNITED KINGDOM - 2019/09/04: British Prime Minister Boris Johnson is seen leaving No 10 Downing Street to attend his first Prime Minister's Questions at the House of Commons. Later today the MPs will debate bill that could block no-deal Brexit. ()
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
ai5