Bank

A devizahiteleseknek szól az új parlament első döntése (2.)

MTI
Portfolio
A kilakoltatási moratórium meghosszabbításáról szóló törvényjavaslat lesz az első előterjesztés, amelyet az új parlament elfogad - jelentette be Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a házbizottság pénteki ülése után tartott sajtótájékoztatóján.
Fontos téma lesz ez a Portfolio.hu Hitelezés 2014 konferencjáján. Regisztráljon Ön is!


Közölte, hogy a Fidesz kezdeményezésére az indítványt - házszabálytól való eltéréssel - már hétfőn elfogadhatják. A kilakoltatási moratórium egészen addig tart majd, amíg a devizahitelesek helyzetét rendező jogszabály megszületik - jelezte.
  

A devizahiteles problémák szociális kezelésére nem tartjuk jó megoldásnak a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását, az ugyanis nem járul hozzá a jelzáloghitel-piac működésének helyreállításához, ehelyett inkább fokozza a nemfizetésre vonatkozó erkölcsi kockázatot. A Rogán által jelzett jogszabály legkorábban ősszel születhet meg, ugyanis több kormánypárti politikus jelezte: megvárják a Kúria jogegységi határozatát. Ez utóbbi a Kúria jelzése szerint ősszel várható.A Fidesz frakcióvezetője jelezte hogy a moratórium meghosszabbítása által a devizaadósok ügyének megoldása nemcsak a hitelesek, hanem a bankok érdekévé is válik. Rogán Antal ismét sürgette a Kúriát, hogy a még nyitott kérdésekben, az egyoldalú szerződésmódosítás és az árfolyamrés ügyében minél hamarabb tárgyaljon és döntsön. "Ha ezzel kapcsolatban a Kúria akár május végéig, akár (...) júniusban állást foglal, a Fidesz képviselőcsoportja nevében arra tudok ígéretet tenni, hogy abban a pillanatban - a Kúria döntését figyelembe véve - a devizahitelesek helyzetének rendezéséről szóló törvény meg fog születni, és a parlament elé kerül" - mondta a frakcióvezető.

A decemberi adatok szerint a lakossági hitelek 18,8%-a van 90 napon túli késedelemben, esetükben fokozott a lakás elvesztésének veszélye.

A devizahiteleseknek szól az új parlament első döntése (2.)
Maguk a bankok "mindössze" 234 lakást kényszerértékesítettek tavaly, és 1128 idei "adós általi értékesítést" mutat a statisztika. Az utóbbi negyedévekben megemelkedett a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-nek (NET) felkínált ingatlanok száma, az MNB adatai szerint 4032 ingatlant vásárolt az intézmény 2013-ban. A NET által összesen már megvásárolt lakások száma a folyamatban lévő ügyekkel együtt viszont 2013 végére 15 ezerre emelkedett, ezzel a NET teljesítette korábban kitűzött célját.

A devizahiteleseknek szól az új parlament első döntése (2.)
Fontos téma lesz ez a Portfolio.hu Hitelezés 2014 konferencjáján. Regisztráljon Ön is!
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
okostelefon kézben pénzügyek