Bank

Miből lesz a sikersztori?

Portfolio
Technológiai forradalomban élünk és a kockázati tőkés befektetők feladata most, hogy meg tudjanak felelni ennek a forradalomnak - kezdte beszédét dr. Erdei Sándor, a DBH Investment Kockázati Tőkealap-kezelő elnöke a Portfolio CEE Private Equity & Corporate Finance konferenciáján. Magyarország az élmezőnyben jár Európában a korai stádiumú, klasszikus kockázati tőke befektetésekben, ha a GDP arányában nézzük. Ez nagyban köszönhető az olyan programoknak, mint például a Jeremie. De hogy jósolható meg, hogy melyik induló cég lesz végül sikeres?
Élvonalban Magyarország

A Jeremie Program Uniós visszatérítendő támogatási program, refinanszírozott hitelprogramok, kezességvállalás és viszontgarancia, illetve kockázati tőke programok tartoznak alá. Sikeres a program, közel 17 ezer szerződött ügyféllel, átlagban 10 millió forint feletti ügyletekkel működik. A hitel teszi ki a nagyobb részét a kihelyezéseknek - mondta el Garamvölgyi Balázs, az MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. vezérigazgatója. Főként a Jeremie kockázati tőke programnak köszönhető, hogy ma Magyarország a korai stádiumú, klasszikus kockázati tőke befektetések tekintetében (GDP-arányosan) az élmezőnyben jár Európában.

Miből lesz a sikersztori?
Az egyes szektorok közül jelenleg az IT van jelentős túlsúlyban. A regionális megoszlás tekintetében arányosan oszlik meg a magyarországi régiók között, Dél-Dunántúl az, ahol kevésbé volt felfedezve ez a finanszírozási mód. A portfoliócégek mérete alapján jellemzően mikrovállalkozások, de ez is a Jeremie-program célja, hogy a mikro-és kisvállalkozásokat célozza meg.

A sikeres példák a Cryo, ez volt az első sikeres "exit ügylet". A vállalat biotechnológiai eljárásokkal foglalkozó cég, a svéd VitroLife vásárolta fel. A másik sikeres példa a Laokoon, a "mozgószövet" gyártó, vagy a Tresorit, szintén ígéretes, egy biztonsági felhőszolgáltatást nyújtó startup.

Kik azok a gazellák?

Magyarországon közel 40 ezer kkv van. Ezekből választották ki az MTA KRTK kutatói azokat a gyors növekedésű cégeket, amelyek 3 év alatt megduplázták a bevételeiket, ezek a "gazellák". Arra keresték a választ, hogy milyen tényezők alapján lehet előrejelezni, hogy melyik lesz az a cég, amely a jövőben gyorsan fog növekedni - mondta el Békés Gábor, az MTA KRTK Kögazdaságtudományi Intézet tudományos munkatársa.

Miből lesz a sikersztori?
Számít-e az iparág?

Bizonyos iparágakban koncentrálódnak a befektetések, bizonyos iparágakban könnyebb nemzetközi sikereket elérni. A high-tech szektorokban több "gazella" van, de nem olyan sokkal több. A válság alatt jól szerepeltek például a mezőgazdasági cégek, kevésbé estek vissza, kevesebb cég ment csődbe. Ha a cégeket csoportba soroljuk, akkor az első a gyógyszer, az élelmiszer, az IT és a gépgyártás, míg a kiskereskedelemben találjuk a legkevesebb "gazellát". Számít, de nem olyan sokat, minden szektorban találunk gyors növekedésű iparágakat, talán a high-tech szektorokban egy kicsit többen vannak, de nem jelentősen.

És az adóssághelyzet?

Az eladósodottságnak nem lineáris a hatása a növekedésre. Ha alacsony, akkor semleges, ha nagyon magas akkor negatív, ha átlag alatt, de nem nulla, akkor pozitív hatása van a növekedésre - összegezte Békés Gábor.

A beruházás a kulcs?

Van pozitív kapcsolat a beruházás és a növekedés között, de alacsony az együttható.

A termelékenység mit segít?

A ROA-val negatív kapcsolat látszik Békés Gábor szerint, magas eszközarányos nyereséget nehéz megismételni, viszont munkaerő-termelékenységgel enyhe pozitív hatás látszik. De összességében nem nagyon erős a kapcsolat.

Összefoglalva megállapítható, hogy az iparág csak kissé magyarázza a jövőbeli növekedést, de a fiatal cégek előnyben vannak és számít az eladósodottság. A beruházás és a termelékenység kicsit magyarázza a növekedést. A végső következtetés, hogy ezekből az adatokból alig látható előre a siker.

Miből lesz a sikersztori?
GettyImages-1095488022
GettyImages-800536520
GettyImages-1173741712
Frankfurti tőzsde
shutterstock_1457337218
BÉT
Alteo klub
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
forint érme