Előfizetői tartalom

Lakáshitelek: fontos intézkedésre készül az MNB

Portfolio
A törlesztőrészletek jövedelemhez viszonyított arányának (PTI-mutató) és a hitelösszeg lakásértékhez viszonyított arányának (LTV-mutató) korlátozását tervezi az MNB az új lakossági jelzáloghitelek esetében - derült ki a jegybank ma közzétett Pénzügyi stabilitási jelentéséből. A vállalati hitelek esetében inkább csak ötletei vannak: a nem teljesítő portfólió tisztítását a bankok céltartalék-képzési kötelezettségének megemelésével gyorsítanák fel (leginkább a régóta nem teljesítő hitelek esetében), de a legjobb megoldásnak egy "rossz bank" felállítását tartanák. A bankszektor a jelentés szerint még stabilabb, mint az elmúlt években, a gazdasági növekedéshez azonban még mindig nem járul hozzá.

Stabil bankszektorunk van az MNB szerint, hiszen: A tőkemegfelelési mutató 2013 végére 17,4%-ra emelkedett A stresszteszt alapján kedvezőtlen makrogazdasági forgatókönyv esetén is csak 16-18 milliárd forint lenne a szektor pótlólagos tőkeigénye A jelentős sokkok kivédésére is megfelelő a bankrendszer likviditási tartaléka Csökkent a külső forrásokra való ráutaltság:...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés