Előfizetői tartalom

Átszakadt a gát a betéteknél, megtört a jég a hiteleknél

Portfolio
Rendkívül érdekes fejleményeket hozott április a hazai hitelekkel és betétekkel kapcsolatban. Az MNB által ma közzétett banki adatokból az alábbiakat érdemes kiemelni: A végtörlesztés óta (több mint két éve) nem vett fel ilyen sok lakáshitelt a magyar lakosság, mint most (igaz, ez is töredéke a válság előtti szintnek), Az MNB 2000-ig visszanyúló statisztikájában még nem volt példa ilyen alacsony havi (bruttó) vállalati hitelfelvételre, A lakosság teljes banki tartozása most először csökkent a válság kezdetén (2008 szeptemberében) mért szint alá, Történelmi mélyponton a betétek kamata is: egy átlagos új forintbetét most először 2% alatti kamatot hozott.

Mélyben a kamatok A hitelezés és a betétgyűjtés folyamatait meghatározó tényezők közül az alacsony kamatszint volt áprilisban is a legfontosabb. Bár a jegybanki alapkamat csak ezen a héten esett 2,4%-ra, a lakossági forintbetétek átlagkamata már áprilisban elérte a 2% alatti szintet. A kamatcsökkentésnek köszönhetően az új lakáshitelek kamata 7,0%-ra esett, miközben...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés