Bank

Június 16-án jöhet az átfogó devizahiteles döntés!

Portfolio
A korábban jelzett őszi időpont helyett akár már június 16-án döntést hozhat a Kúria a devizahitelekről jogegységi határozat formájában - derült ki a Kúria sajtótájékoztatóján.
Június 16-ára hívja össze a Kúria elnöke a Polgári Kollégiumot mint jogegységi tanácsot a decemberi jogegységi határozatból kimaradt pontok tisztázására - jelentették ma be a Kúria épületében. Négy pontról van szó:
1. A devizaalapú fogyasztói kölcsönszerződés mint szerződéstípus tisztességtelen-e amiatt, hogy az árfolyamkockázatot a fogyasztó viseli. (Más okok miatt nem érvénytelen - dőlt el decemberben).
2. Az árfolyamkockázattal kapcsolatban a bankok által adott téves tájékoztatás okozhat-e tisztességtelenséget, vagyis semmisségi okot?
3. Az egyoldalú szerződésmódosításokat lehetővé tevő szerződési feltételek milyen körülmények között felelnek meg az átláthatóság követelményének?
4. Az árfolyamrés tisztességtelen szerződési feltétele-e? A Kúria egyedi tanácsa erről most úgy döntött, hogy az.

Magyarázó jellegű sajtótájékoztatót tartott a Kúria mai devizahiteles döntéséről. Ezen elhangzott:

Az uniós és a magyar jogot egyaránt figyelembe vették a döntés során. Kiemelték: az adott ügyben meghozott, nem általános döntésről van most szó. Az EU fogyasztóvédelmi irányelve sok olyan megállapítást tesz, amivel kapcsolatban a Kúria az Európai Bíróság értelmezését kérte, többek között azt, mikor vizsgálható az egyes szerződéses feltételek tisztességtelensége.

A tisztességtelenség vizsgálata akkor lett volna kizárható, ha a szerződés elsődleges tárgya vagy a szolgáltatás-ellenszolgáltatás arányának meghatározása körébe esett volna az árfolyamrés, és egyébként a feltétel világos és érthető lett volna. A Kúria szerint amikor egy törlesztőrészlet-elszámolás történik, akkor nem történik olyan szolgáltatás a bank részéről, amit átváltásnak nevezhetünk, így érte díjazást sem lehet felszámítani. A tisztességtelenség megítélésében mindegy, miként vélekedett annak idején a társadalom ezekről a hitelszerződésekről.

A Kúriának fel kellett tennie azt a kérdést, hogy mi léphet a felek megállapodásában az érvénytelen szerződési feltétel (itt az árfolyamrés) helyére. A Banco Espanol esetében az Európai Bíróság azt mondta ki, hogy nem állítható be új rendelkezés, mivel azonban jelen esetben ezzel érvénytelenné vált volna a szerződés, az Európai Bíróság április 30-ai, ezt megengedő döntése értelmében a magyar bíróság (Kúria) pótolhatja az érvénytelen kikötést.

A Kúria jogértelmezése szerint az MNB hivatalos árfolyama lehet az egyetlen árfolyam, amellyel a magyar jog szerint helyreállítható a szerződés érvényessége. A helyreállítás nem bírói szerződésmódosítás, hanem egy meglévő jogi szabály alapján történik, vagyis egyéb ügyekben nem egyedi bírói megítélésen fog alapulni.
kórház
Frankfurti tőzsde
koronvavirus
cimlap_kina_szel
forint mnb épület sötét magyar jegybank
Mark Rutte Sebastian Kurz
Magyar Telekom
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
okostelefon kézben pénzügyek