Bank

Óriási összeget kalapozott össze az új sikersztori

Portfolio
A Szilícium-völgyben nagy a felhajtás egy fuvarozási alkalmazást létrehozó cég körül, az Uber négy éve alakult, a befektetők viszont annyi bíznak benne, hogy 1,2 milliárd dollárt sikerült összegyűjteniük a globális terjeszkedéshez. Szakértők szerint ennél nagyobb összeget csak a Facebook tudott megszerezni a tőzsdére lépés előtt, a társaság pedig már most 18,2 milliárd dollárt ér. A pénzt alapkezelők és a kockázati tőkések adták össze, a Reuters által megkérdezett elemzők nagyon optimisták a jövőt illetően.
Mindössze négy éves a szilícium-völgyi Uber startup, a befektetők azonban megvesznek a cégért, amit mi sem mutat jobban, mint hogy 1,2 milliárd dollárnyi friss tőkét sikerült összegyűjteniük alapkezelőktől és kockázatitőke-befektetőktől. A gyorsan növekvő társaságot a bevont forrás alapján 18,2 milliárd dollárosra értékelik, amellyel jelenleg az egyik legértékesebb startupról van szó. Ennél nagyobb pénzösszeget csak a Facebook tudott a tőzsdére lépés előtt bevonni befektetőktől.

A lap forrásai szerint a Fidelity Investments 425 millió dollárt, a Wellington Management 209 milliót, míg a BlackRock 175 milliót tett be a cégbe. Kockázatitőke-befektetők is csatlakoztak az akcióhoz, ott van például a befektetők között a Summit Partners, a Kleiner Perkins Caufield & Byers, a Google Ventures és a Menlo Ventures. A Kleiner a Digital Growth Fundból adott pénzt az Ubernek, az alapot az a Mary Meeker irányítja, aki a Waze befektetője is volt, és amit tavaly 1,1 milliárdért vásárolt fel a Google.

Az Uber alkalmazása alapvetően abban segít, hogy az emberek könnyebben és/vagy olcsóbban juthassanak el A-ból B-be, méghozzá úgy, hogy az autókban éppen elérhető szabad ülőhelyeket próbálja feltölteni utasokkal. Szakértők szerint az egyik leggyorsabban növekvő vállaltról van szó, már számos országban elérhető a szolgáltatásuk, és még óriási potenciál van, amit ki lehet aknázni. Ehhez viszont meglehetősen nagy tőkére van szüksége a cégnek.

A leegyszerűsítve egy alternatív taxiszolgáltatást kiépítő társaság bizonyos városokban és országokban nem is engedélyezett, ennek ellenére gyors sikert értek el. Először a luxus sofőrszolgáltatások piacára törtek be, azonban ma már elérhető UberX néven egy jóval olcsóbb szolgáltatásuk, amellyel a nem hivatásos sofőrök ajánlhatják fel egy fuvar erejéig az autójukat. Nincsenek versenytárs nélkül, a Flywhell és a Hailo a taxikat és az utazókat köti össze, míg a Lyft és a Sidecar alkalmi fuvarokra specializálódott.
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
Furjes Balazs Budapest Liget projekt1500
100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
mexikói katonák
wall street_shutterstock
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
A Credit Suisse svájci bankóriás homlokzata. Fotó: Shutterstock