Bank

Bejelentették a bankmentést Ausztriában

Portfolio
Ausztria beterjesztette azt a törvényjavaslatot, amely az állami garanciavállalást megkerülve jelentős veszteségeket terhel a Hypo Alpe bank befektetőire, valamint a bank korábbi tulajdonosára, a Bayerische Landesbankra. Ezzel kerülik el, hogy adófizetői pénzből kelljen kifizetni a már állami tulajdonban álló bank csődje miatti veszteségeket. Két eszközt is használatba vesznek: a bail-in intézményét, valamint rossz bankot és jó bankot is létrehoznak a Hypo Alpéből.
Az osztrák pénzügyminiszter, Michael Spindelegger terjesztette be azt a javaslatot, amely a bank alárendelt kötvényeire vállalt állami garanciát kerüli meg. Ez azt jelenti, hogy a bank által kibocsátott 890 millió eurónyi alárendelt kötvényt nem fizetik ki, vagyis a bank megmentésének költségeit ezzel részben a befektetőkre terhelik. A törvénnyel azt is biztosítják, hogy az államosított Hypo Alpének ne kelljen visszafizetnie a korábbi tulajdonosától, a Bayerische Landesbanktól kapott 800 millió eurós kölcsönt sem.

"Az alárendelt kötvénytulajdonosok teherviselése, az úgynevezett bail-in, 2016-ban válik az EU-ban általánosan bevett gyakorlattá, de úgy gondoljuk, hogy ez már létező jogszabályokon alapul. Mindez azért történik, mert nem lehet mindent az adófizetőkre terhelni" - mondta a pénzügyminiszter. A Hypo Alpe csődje 2009 óta eddig közel 5,5 milliárd eurójába került az adófizetőknek, és becslések szerint további 3 milliárd euróba fájhat a bank végleges leépítése.

A jogszabály elfogadása esetén a bankot több részre osztják: egy jó és egy rossz bankra, illetve az olasz egység is külön bankot alkot majd. A rossz bankban 18 milliárd eurónyi problémás eszközt helyeznek el, míg a jó bankot (a Hypo Alpe korábbi jugoszláv leányával együtt) értékesítik.

Kapcsolódó cikkek:
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
okostelefon kézben pénzügyek