Bank

Benyújtotta a kormány: így mentenék a magyar bankokat

MTI
Portfolio
Benyújtotta a kormány az EU-s szabályozással összhangban a bankszanálási törvényjavaslatot, amely az esetlegesen bajba kerülő hitelintézetek pénzügyi helyzetének rendezéséről szól, és továbbra is védi a 100 ezer euró alatti bankbetéteket.
A bankszanálási törvénytervezet fő irányvonala, hogy az adófizetők terhelése helyett a tulajdonosi és hitelezői kötelezettségeket erősítse egy nehézségekkel küzdő pénzügyi intézmény helyzetének rendezése során, ezért a javaslat egyik fő pontja a szanálási alap létrehozása, melyet a hitelintézetek és befektetési vállalkozások töltenek fel befizetéseikkel - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek azt követően, hogy benyújtotta a parlamentnek a bankszanálási törvényjavaslatot.

Az alap feladata lesz, hogy válságos helyzetben forrást nyújtson, így erre a célra nem lesz szükség közpénzek felhasználására, az adófizetők mentesülnek a bankszanálási terhek alól. A törvény egy része a kihirdetését követő harmadik, egy része pedig a hatvanadik napon lép majd hatályba.

A globális pénzügyi válság rámutatott, hogy pontosabb és előretekintő szabályozásra van szükség az esetlegesen bajba jutó bankok és egyéb pénzintézetek helyzetének kezelésére, ezért az EU a válságra adott válaszként kidolgozott egy keretrendszert a pénzügyi nehézségek újszerű leküzdésére. A törvényjavaslat az új uniós irányelv alapján írja elő a magyar pénzintézetekre vonatkozó szanálási szabályokat - érvelt Varga. A szanálási szabályok elkerülhetővé teszik azt is, hogy egy bajba került intézmény felszámolása a pénzügyi közvetítőrendszerben elhúzódó, tovagyűrűző válságot vagy jelentős negatív hatást okozzon.

A javaslat szanálási hatóságként a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) jelöli ki, ehhez a bank megfelelő eszközrendszert is kap. A szabályozás lehetővé teszi, hogy a központi bank kellő alapossággal és időben felkészülhessen a hatósági feladataira. Többek között ilyen feladat a szanálási tervek kidolgozása vagy a szanálási alap feltöltésének beindítása - mondta a miniszter.

A javaslat másik fontos eleme, hogy indokolt esetben, egyes nem-költségvetési eszközökkel biztosítja a nehézségekkel küzdő pénzügyi intézmény további életképességét, működőképességét.

A százezer euró alatti betéteket a keretrendszer minden körülmények között továbbra is védi, a kisbetéteseket nem érheti veszteség - szögezte le a tárcavezető. Az uniós irányelvben megfogalmazottak szerint 2015. január 1-jétől minden tagállamnak életbe kell léptetnie a nemzeti szanálási keretrendszerét, így ezek a rendszerek európai szinten fő vonalaikban egységesek lesznek.

Előzmények

Az Európai Tanács is elfogadta május 6-án a bankszanálási és bankmentési szabályokról szóló irányelvet, amelyről az Európai Parlament április közepén döntött. A bajba kerülő bankok megmentését egységes szabályok szerint kezelik, lesznek, akiknek a pénzéhez semmiképpen nem nyúlhatnak hozzá. A bankok kötelező jelleggel megmentési tervet készítenek, amelyet évente felülvizsgálnak. Az egységes bankszanálási alap felállításának részleteiről is döntöttek, amelyhez csak abban az esetben fordulhatnak majd a bankok, ha már tartozásaik legalább 8 százalékát "beégették" a megmentésük érdekében.
Frankfurti tőzsde
forintdevizaárfolyam
bigben
factory worker gyári munkás hegesztés
vargamihály
Benzinkút
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Tulajdonost vált az MKB Bank, de még véletlenül sem a tőzsdén keresztül