Bank

Rogán: kedvezőbb árfolyamon válthatják át a devizahiteleket! (3.)

Portfolio
A devizahiteleket a piacinál alacsonyabb árfolyamon válthatják át forintra - számolt be a Reuters hírügynökség Rogán Antal frakcióvezető a köztévében délután adott nyilatkozatáról. A kormánypárti politikus reggel szintén az MTV vendége volt, ahol arról is beszélt, hogy a pénteki törvényjavaslat csak a kezdet, még két törvényjavaslat várható a devizahitelesek ügyében az ősszel.
Nem piaci árfolyam lesz

Hogy konkrétan milyen árfolyamon válthatják át a devizahiteleket, azt egyelőre nem lehet tudni, de Rogán a köztévé délutáni, napirend előtti műsorában elmondta: az árfolyamváltozásból fakadó terheket a bankoknak és az ügyfeleknek közösen kell állniuk.

"Mi egy dolgot kértünk a kormánytól, hogy ne azon pironkodjunk, hogy a piaci árfolyamon forintosítsuk a hiteleket, mert azt gondolom, hogy ez méltánytalan lenne az emberekkel szemben, hiszen ők nem tudták, hogy mekkora árfolyamkockázatot vállaltak, ennek megfelelően az árfolyamkockázat egy részét mindenféleképpen a banknak kell állnia, és ebben adhat neki segítséget a kormány, ha erre a költségvetésnek van elegendő forrása" - mondta.

A forintosítás valahol a felvételkori és a mostani árfolyam között lesz, a konkrét számításokat várják a kormánytól.

Szeptemberben, a Fidesz őszi kihelyezett frakcióülésén dől majd el, hogy milyen feltételek mellett végzik el a deviza alapú jelzáloghitelek forintosítását.

"Én azt gondolom, és itt nem árulok zsákbamacskát... hogy egyértelműen az az álláspontunk, hogy az árfolyamkockázat ügyében is osztozzanak a bankok és az ügyfelek egymással" - tette hozzá. A kérdésre, hogy az állam szerepe ezek szerint a korábbi mentőcsomagokhoz képest (árfolyamgát, végtörlesztés) zsugorodik-e, Rogán így válaszolt: "A bank és az ügyfél közötti tisztességtelenség ügyében az államnak egy keresnivalója van, az, hogy az ügyfél oldalára áll a bankkal szemben. Nem hiszem, hogy a kormánynak kellene kártalanítani, a bank becsapta, átverte az ügyfelet." A devizahitelek forintra való átalakításánál már más a helyzet, erről még tárgyalnak a Bankszövetséggel és az MNB-vel.

Rogán: kedvezőbb árfolyamon válthatják át a devizahiteleket! (3.)
Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője (b) és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az Országgyűlés plenáris ülésén 2014. június 30-án.
Már nem tabu, hogy jobban járhatnak a devizahitelesek

Azt az eddig sokat hangoztatott alapelvet is elvethetik, amely szerint a devizahitelesek a csomag következtében nem járhatnak jobban, mint a forinthitelesek: "Ez az alapelv igaz volt addig, amíg a legfőbb jogi fórum hozott egy döntést arról, hogy a bankok tisztességtelenül jártak el az ügyfelekkel szemben. Itt mindent vissza kell adni, és nem lehet mérlegelni". Hozzátette, hogy nem véletlenül terjesztették ki ezt a forinthitelekre is, hiszen itt is "brutálisan megemelkedtek a kamatok, és ezt is sokszor egyoldalúan tették. Most azt is meg kell vizsgálni, hogy ezt jogosan tették-e".


Ez csak a kezdet

"A bankoknak most kell szembenézniük azzal, hogy tisztességtelenül jártak el az emberekkel szemben" - mondta a köztévé reggeli műsorában Rogán, aki szerint a Kúria döntése nagyon fontos volt, mert először mondták ki Magyarországon, hogy a bankok tisztességtelenül jártak el. "Valóban egy erős törvényjavaslat, amit pénteken a kormány benyújtott, de azt kell, hogy mondjam, hogy csak a kezdet" - figyelmeztette a bankokat a Fidesz frakcióvezetője.

Lesz még módosítás

A Fidesz frakció módosításokat fog benyújtani a törvényjavaslathoz. Például az elévülés szabályait pontosan és precízen meg kell határozni a törvényjavaslatban, ennek a bankok nem fognak örülni. "Ugyanis a kormánypártok azt gondolják, hogy az elévülés itt nem is lehet. Mi a polgári jogi elévülésnek csak a legszigorúbb formáját tudjuk elfogadni, ami azt jelenti, hogy a folyamatban lévő szerződéseknél semmiféle elévülésről nem lehet beszélni. Csak akkor lehet elévülésről beszélni, ha egy szerződés már egyértelműen lezárult és a lezárulta óta több mint 5 év telt el" - magyarázta Rogán.

Mi lesz a devizahiteles cégekkel?

"A Kúria döntése értelmében csak magánszemélyekre vonatkoztathatjuk ezeket a szabályokat" - emlékeztetett Rogán Antal, aki azonban azt is hozzátette, hogy a Kúria döntése alapot nyújtott arra, hogy akár ők is fordulhatnak bírósághoz a szerződéseik ügyében. "Ha az árfolyamrés tisztességtelen volt egy magánszemélynél, akkor tisztességtelen volt egy kisvállalkozás esetében is" - vélekedett.

Két törvényjavaslat lesz még szeptemberben

"A devizahitelesek még ebben az évben visszakaphatják azt a pénzt, amit a bankok tisztességtelenül elvettek tőlük, legyen az árfolyamrés, vagy egyoldalú kamatemelés" - közölte Rogán.

A bankoknak pontosan ki kell számolniuk, hogy az egyes ügyfeleknek mennyi pénz jár vissza. Ennek lesz egy határideje, a bankok ezt megtámadhatják, de az emberek körülbelül 3-4 hónap múlva várhatják azt a levelet, amiben leírják, mennyit kapnak vissza - fejtette ki a frakcióvezető. "Szeptember a parlamentnek arról kell döntenie, hogy ezt a pénzt hogyan adja vissza: készpénzben, vagy esetleg ezt leírhatják a tőkéből az adósok, vagy választhatnak" - mondta.
applearfolyam
trump, christmas
GettyImages-140837560
Kiderült, kik irányíthatják a Lánchíd melletti szállodát
Minister of Finance of Hungary, Mihaly Varga
Paks nuclear power plant
modern irodabelso emberekkel
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Megjött az MNB indoklása a mai döntés után!