Előfizetői tartalom

Döntött az Alkotmánybíróság: eldőlt a takarékok sorsa

Portfolio
Nagy jelentőségű döntést hozott ma az Alkotmánybíróság. Eldőlt, hogy a takarékszövetkezeti szektor átalakításáról szóló törvény nem ütközik az Alaptörvénybe, az átalakítás tehát folytatódhat, a Takarékbank állami kézben lévő többségi tulajdonának értékesítése pedig várhatóan hamarosan befejeződhet. Az Alkotmánybíróság két, kisebb jelentőségű szövegrész kivételével alkotmányosnak találta a törvény rendelkezéseit, kimondva többek között, hogy az egyesülési jog és a tulajdonjog közérdekből korlátozható, és a korlátozást jelen esetben kompenzálják a takarékok összehangolt működéséből eredő előnyök.

Sok helyen megtámadták a törvényt az Alkotmánybíróságon Emlékezetes: tavaly július 5-én fogadta el az Országgyűlés, és július 12-én hirdették ki a takarékok integrációjáról szóló 2013. évi CXXXV. törvényt, amely a takarékszövetkezetek központi bankját (Takarékbank) törvényi erővel többségi közvetett állami tulajdonba helyezte, jogköreit kibővítette, a takarékok...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái