Előfizetői tartalom

Heim Péter: ki fognak vonulni bankok Magyarországról

Portfolio
Ekkora pénzbőség nem volt a világban az elmúlt száz évben - mondta Heim Péter az MKT idei Közgazdász-vándorgyűlésén tartott előadásában. Megkérdőjelezte, hogy a bankok a válság előtt prudensen hiteleztek volna. A hitelezés beindulásának gátja szerinte az egész EU-ban a nem teljesítő hitelállomány magas aránya. Viszont aki "bajba sodorta a bankot, nem fogja azt mondani az általa kihelyezett hitelre, hogy ez rossz hitel volt". Ha a "forintosítás vagy bármi átcsúszik jövőre", szerinte jövőre sem lesz nyereséges a bankszektor, de a mérlegtisztításnak (devizahiteles ügy, bad bank) le kell zárulnia jövő nyárra. A jegybank az elmúlt másfél évben szerinte jól teljesített, de vigyázni kell, mert előbb-utóbb véget ér a bankóprés korszaka.

Részben a bankok mérlegalkalmazkodásával magyarázható, miért olyan alacsonyan mérik a hazai potenciális GDP-növekedést, ugyanis a modellek azzal számolnak, ez örökké tart - mondta előadásában Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató elnöke. A bankrendszer negatív hatása a válságban jóval nagyobb a gazdaságra, mint például Romániában, ami a hitelállomány gyors leépítéséből...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés