Bank

Ellepték Amerikát a kontinens bankjai

Portfolio
Az eseménytelen nyár után, szeptember első napjaiban nagyon izgalmasan alakult az amerikai vállalati kötvénypiac, az európai bankszektor több szereplője is a kedvező környezetet kihasználva nagyobb kibocsátásokat vitt véghez. A kontinens bankjai forráséhségben szenvednek, a dollárban történő kibocsátásnak számos előnye van, többek között a széles befektetői kör és a kedvező értékesítési kondíciók. Szakértők szerint az európai bankok a kötvénypiacon több rekordot is megdönthetnek, a következő hónapokban fennmaradhat az átlagosnál magasabb aktivitás - írja a Financial Times.
Az amerikai vállalati kötvénypiac augusztusban meglehetősen visszafogottan alakult, ha a befektetési kategóriás kibocsátásokat nézzük, szeptember első néhány napjának tapasztalatai szerint az élet visszatért a piacra. Több tucat helyi és külföldi szereplő jelent meg a piacon, múlt héten 4 nap alatt közel 50 milliárd dolláros kibocsátásra került sor. Különösen agresszív volt egy befektetői csoport, mégpedig az európai bankszektor.

A külföldi vállalatok amerikai dollárban történő kötvénykibocsátása (Yankee kötvények) a tavalyi évben is jelentős emelkedést mutatott, viszont 2014-ben úgy láthattunk már most új csúcsot, hogy hónapok vannak hátra az év végéig. A Dealogic adatai szerint már 390,3 milliárd dolláros kibocsátásra került sor. Az európai bankszektor kimagasló növekedést tudott maga mögött, a tavalyi teljes éves kibocsátás dupláját (96 milliárd dollárt) vittek 2014-ben a piacra az olyan nagyobb szereplők, mint a Barclays, a UBS, a credit Suisse és a Deutsche Bank.

A Goldman Sachs szakértője szerint nincs kétség afelől, hogy a korábban látott tendencia ne folytatódna, a 2014-es évben több rekord is könnyedén megdőlhet a számok fényében. A múlt hét kiugró értékesítési számait nehéz lesz meghaladni, valószínűleg visszafogottabb lesz a kibocsátás, de még így is tartósan erős maradhat az európai bankok részvétele a Yankee piacon. Jonny Fine szerint Amerikában még mindig nagyon kedvező a finanszírozási környezet, még ha nem is a legjobb globálisan. A befektetők részéről megmutatkozó nagy kereslet miatt optimistán tekint a jövőbe a szakértő.

A dollárkibocsátás felfutásával párhuzamosan a devizaswapok ára is nagyobb mértékben csökkent, a vállalatok ugyanis a dollárban felvett hitelt viszonylag gyorsan euróra vagy fontra váltják a swappiac segítségével. Az európai bankszektor célja a Yankee kötvényekkel, hogy diverzifikálni tudja a forrásbevonását és a befektetői bázisát is. Amerikában nemcsak a helyi befektetők lehetnek érdekesek, hanem az is, hogy egyre nagyobb részarányt képviselnek a dollárkötvények piacán az ázsiai vásárolók.

Más oka is van, hogy megjelentek az európai bankok a kötvénypiacon, mégpedig az, hogy az amerikai pénzpiaci alapok a rövid távú források esetében meglehetősen kiszámíthatatlanok. Szuperkonzervatívnak számítanak az alapkezelők és ha kétségek merülnek fel bennük, akkor könnyedén bojkottálhatják az európai bankokat, ahogy az eurózóna válsága alatt be is következett. Pontosan ezért az európai bankok stabil forrásbevonásra törekednek, ami azt jelenti, hogy a közép és hosszabb futamidők felé is nagyobb arányban mozdulnak el.

A befektetői kereslettel sem lehet probléma, az amerikai banki kibocsátókhoz képest az európaiak magasabb hozammal kecsegtetnek. A múlt héten a Standard Chartered bocsátott ki 2,5 milliárd dollár értékben három kötvénysorozatot, az öt éves papírok 2,4%-os hozam mellett mentek el. Csak összehasonlításképpen egy nappal később, a Bank of New York ötéves papírjait 2,3%-os hozam mellett vitték el a befektetők.
termeloi piac unios tamogatas200125
takarekbank
bulgária város létkép
GettyImages-1191804678(1)
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
takarekbank