Bank

Leszámolnak a pénzügyi árnyékvilággal?

Portfolio
Szigorúbb szabályok lépnek érvénybe a hitelfedezetek elszámolhatóságával kapcsolatban. A szabályozó hatóságok nem titkolt célja az árnyékbankrendszer miatt fellépő extra kockázatok visszaszorítása, ehhez pedig keményebb eszközöket vetnek be - írja a Financial Times.
Az árnyékbanki tevékenység egyre nagyobb fejtörést okoz a szabályozó hatóságok számára. A globális bankrendszerre nézve már számos kockázatmérséklő lépést vezettek be, illetve indítottak el, azonban így is problémát jelent, hogy a nagyobb kockázat továbbra is az árnyékbankokhoz (például hedge fundok, kockázati tőketársaságok, pénzpiaci alapok) kötődik, ahová azonban nem ért el a szabályozók keze. Eddig legalábbis, mivel az új szabályok nemcsak a bankrendszert, de a nem banki tevékenységet végző pénzügyi intézményeket is érinteni fogják.

A globális szinten tevékenykedő Pénzügyi Stabilitási Testület (FSB) legutóbb arra vonatkozóan dolgozott ki egy követelményrendszert, hogy milyen mértékű fedezetet szükséges kérniük a bankoknak, amikor az árnyékbanki intézményeknek rövid lejáratú hiteleket adnak. A szabályozó hatóságok a túlzott és felelőtlen hitelezés visszaszorítása mellet a repópiacot is aktívabban kívánják felügyelni, ami köztudottan az árnyékbankrendszer kulcsterületének számít.

Az FSB a legújabb tervek szerint az 1 és 5 év közötti lejárattal rendelkező kötvényekre minimum 1,5%-os haircutot vezetne be a korábbi 1% után, míg a részvényekre nézve 6%-os haircut a cél a korábbi 4%-hoz képest. Ez számok szintjén azt jelentené, hogy például 100 dollár hitelért a nevezett intézményeknek 106 dollár értékű fedezetet kell letenniük.
Thomas Cook
Thomas Cook
shutterstock_564998512
Frankfurt Stock Exchange
HUNGARY - NOVEMBER 17:  Hungarian Forint notes of differing denominations (Photo by Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images)
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
freddie mac fannie mae fhfa