Bank

Lehangoló számok érkeztek - Így ne is reméljünk magas nyugdíjat

Portfolio
Miközben a lakossági állampapírokba és a befektetési alapokba hatalmas mennyiségű pénzek érkeznek, van egy szegmense a megtakarítási piacnak, amely alig tud növekedni, mégpedig az önkéntes nyugdíjpénztárak szektora. Az elért hozamokon felül nem sikerült a kezelt vagyont növelni, és drasztikusan visszaesett a frissen csatlakozók száma. Utánajártunk, melyek lehetnek a pénztárak háttérbe szorulásának okai. Nem használ a megtakarítani képes lakosság számának csökkenése, a rövid távú szemlélet és a nyugdíjbiztosítások előretörése sem. Mindezek eredőjeként gyors trendváltásra nem lehet számítani, idővel azonban javulhatnak a körülmények.
Többek között erről és ehhez hasonló témákról is szó lesz az október 30-án megrendezésre kerülő Öngondoskodás konferenciánkon.


Az elmúlt bő két évben a megtakarítási piac felrobbant Magyarországon, mindeközben nagyobb átcsoportosításra került sor a betétek felől az értékpapírok irányába. A háztartásoknál lévő befektetési alap állomány 2012 közepe és 2014 közepe között 1572 milliárd forinttal, míg az állampapíroké 1388 milliárd forinttal nőtt. Sajnálatos módon a kedvező folyamatokból az öngondoskodás egyik fő bástyájának tartott önkéntes nyugdíjpénztárak nem tudták kivenni a részüket, a taglétszám 54 ezer fővel csökkent, és bár a kezelt vagyon 206 milliárd forinttal nőtt, ez egy az egyben a hozamoknak volt köszönhető. A következőkben azokat a tényezőket soroljuk fel, amelyek közrejátszhattak a nyugdíjpénztárak háttérbe szorulásában.

Lehangoló számok érkeztek - Így ne is reméljünk magas nyugdíjat
Alig tud megtakarítani a magyar

Általános probléma ma Magyarországon, hogy a társadalom kettészakadt, van egy nagyon szűk réteg (a Deloitte szerint 12%), amely rendelkezik megtakarítással, a többségnek viszont esélye sincsen pénzügyi tartalékokat képeznie. A kutatásokból az is kiderült, hogy a lakosság a fogyasztás-megtakarítás közötti választásnál inkább utóbbiról mond le, vagyis ha tehetik, a mostani fogyasztást előtérbe helyezik a halasztottal szemben. Ezen az állapoton rövidtávon nem lehet változtatni, tartósan javuló gazdasági környezet szükséges, hogy pozitív folyamatok indulhassanak el. Egyébként ennek első szikrái már látszódnak.

Lehangoló számok érkeztek - Így ne is reméljünk magas nyugdíjat
Végszükség miatt hozzányúltak a nyugdíj-előtakarékossághoz

A válság rendkívül sok család helyzetét nehezítette meg, sokak számára csak az volt megoldási lehetőség, ha a megtakarításukhoz hozzányúlnak. Jól érzékelhetően, míg a válság előtt éves szinten 30 milliárd forint körül maradt a kifizetés, addig 2008-2012 között volt több olyan év is, amikor 50 milliárdot is kifizettek a pénztárak (ennek egyik oka a nyugdíjazásokban keresendő). Minden bizonnyal nemcsak a hozamot, hanem sok esetben a tőkét is kivették a tagok, ami viszont azzal a következménnyel járt a várakozási időszak előtt, hogy adózni kellett utána és az adókedvezmények egy részének is búcsút lehetett mondani. De ez még mindig többet hozott a konyhára, mintha egy biztosítást adtak volna el idő előtt.

Lehangoló számok érkeztek - Így ne is reméljünk magas nyugdíjat
Eltűntek az új tagok a rendszerből

Mai szemmel nézve rendkívüli időszakot éltek át a nyugdíjpénztárak 2008-ig, évente az MNB adatai alapján 80-130 ezer ember is beléphetett frissen a szektorba. A válság azonban gyorsan derékba törte a növekedési lehetőségeket, 2009-2012 között 40-60 ezer között maradt az újonnan csatlakozók tábora, az utóbbi másfél év adatai egyenesen elborzasztóak. Olyan, mintha a szegmens elérte volna növekedési lehetőségének határát, ez minden bizonnyal azért van, mert az idősebb korosztályoknál megfigyelhető lefedettséget nem sikerült a fiatalabbaknál elérni. Egyértelmű, hogy akik számára a nyugdíjazás még több tíz évre van, azok nem igen tesznek célzottan félre ilyen formában. Pénzügyes szemmel nézve pedig nekik nagy előnyük van, sokkal kisebb havi összeggel is el tudnák érni a céljaikat a kamatos kamat jótékony hatása miatt.

Lehangoló számok érkeztek - Így ne is reméljünk magas nyugdíjat
Az értékesítési versenyben jókora hátrányból indulnak

A válság kitörése előtt éves szinten az önkéntes nyugdíjpénztárak 200-300 millió forintot költöttek tagszervezésre, ennél lényegesen nagyobb összegek csak a legrosszabb időszakokban realizálódtak. A magánnyugdíjpénztári rendszerrel közösen nem volt nehéz növekedni, viszont a rendszer kvázi államosítását követően a két szegmens együtt hanyatlott. A jogszabályi változások sem segítettek, 2012 vége óta csak a működési tartalékba helyezett összegek erejéig lehet tagszervezést finanszírozni, ez egy átlagos befizető esetén egy évben 5000 forint körüli összeg. Ez az összeg elhanyagolható ahhoz képest, mint amit egy tanácsadó a nyugdíjbiztosítások értékesítésével el tud érni. Nem is csoda, hogy a biztosítások értékesítése az adókedvezménnyel megspékelve felfutott ebben az évben.

Lehangoló számok érkeztek - Így ne is reméljünk magas nyugdíjat
Elmaradó befizetések, rövid távú szemlélet erősödése

A válság után a munkáltatók közül sokaknál a költségcsökkentés áldozatául esett a cafetéria is, amely a munkaáltatói hozzájárulások magas aránya miatt kihatott a tagdíjbevételekre is. Ráadásul, míg korábban a tagok szívesen választották az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulást, addig az utóbbi években a rövid távon felhasználható eszközök kerültek előtérbe. Annyi pozitívumot azért el lehet mondani, hogy az egyéni hozzájárulások aránya 50% fölé emelkedett, ami egészségesebb kép, és azt mutatja, hogy azért vannak bőségesen olyan tagok, akiknek fontos a nyugdíj-előtakarékosság.

Lehangoló számok érkeztek - Így ne is reméljünk magas nyugdíjat
Még mindig ott van a fejekben a 2008-as zuhanás

A nagyobb részvénypiaci esések az alapvetően kiegyensúlyozott portfólióban ülő tagokat is negatívan érintették, 2008-ban 10%-hoz közel eső mínuszt hozott össze a szektor, ami elegendő volt ahhoz, hogy egy bizonyos kört elriasszon a pénztáraktól. A megtakarítók egyik fő ismérve, hogy nem szeretnek nagyobb veszteséget - időlegesen sem - elszenvedni, még akkor sem, ha cserébe hosszú távon magasabb hozam lehet a jutalmuk. A rossz tapasztalatok lehetnek felelősek azért, hogy a 2012 és 2013-as szép hozamok ellenére sem sikerült új tagokat nagyobb számban megszólítani. A tagoknak nem kell eszeveszett kockázatot vállalniuk, a többségnél már elérhetőek választható portfóliók, amely alapján bárki a saját kockázatvállalási hajlandóságához választhat portfóliót.

Lehangoló számok érkeztek - Így ne is reméljünk magas nyugdíjat
Több évtizedre előre nehezen köteleződünk el

Megannyi elemzés és felmérés jutott arra a következtetésre, hogy az öngondoskodásnak egyre fontosabbá kell válnia, a rideg valóság viszont az, hogy a lakosság befektetési időtávja jellemzően nem több néhány évnél. Már ez is haladás ahhoz képest, hogy a magas alapkamat-környezetben az emberek rövid betétekben pörgették a pénzüket, viszont nagyon messze vagyunk attól, hogy több évtizedre előre gondoskodjunk előre. Per pillanat az látszik, hogy több tényező miatt a nyugdíjbiztosítások tudnak előre törni, ezen felül más megtakarítási célok, például a lakástakarékoskodás is kiemelt fontosságúnak számít a lakosságnál. Mindez behatárolja az önkéntes nyugdíjpénztárak növekedési lehetőségeit is.

Lehangoló számok érkeztek - Így ne is reméljünk magas nyugdíjat
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
okostelefon kézben pénzügyek