Bank

Napfényre kerültek a bankok titkai - Nagyot kaszálnak most egyesek

Portfolio
Pozitívan fogadták a banki stressztesztek vasárnap közzétett eredményeit az elemzők és a piacok, hiszen a fő számok, vagyis a tőkehelyzetre vonatkozó adatok megnyugtatóak. Bár egyetlen igazán jelentős európai nagybank sem bukott el a teszten, a nem teljesítő hitelek növekedése sokkolt több elemzőt is. A gyengén szereplő olasz bankok vezetőinek - a Magyarországon érdekelt Intesa Sanpaolo és az UniCredit kivételnek számít - főhet a fejük, a görög bankok leánybank-eladásai pedig felgyorsulhatnak, mindazonáltal a bankok valós helyzetét éveken keresztül eltakaró sűrű köd jelentős részben feloszlott. A pozitív piaci fogadtatásnak köszönhetően az osztrák bankok részvényesei nagyot kaszálhattak ma délelőtt: az Erste árfolyama 7,5%-ot, a Raiffeisené 4,7%-ot emelkedett csak a kereskedés első fél órájában.
Cikkünk a vasárnapi bejelentésről:Dicséretek és aggodalmak

Az Európai Központi Bank stressztesztje a fő üzenet, vagyis a bankok többlettőke-szükséglete szempontjából viszonylag kedvező eredményt hozott: "mindössze" 25 milliárd eurónyi tőkehiányt tártak fel az eurózóna 130 legnagyobb bankjánál. Értékelték a közzétételt követően megjelenő elemzői kommentárok, hogy a tesztek számottevően javították az európai bankok transzparenciáját, és számos nagybankkal kapcsolatban (ilyen például a német Deutsche Bank vagy a Commerzbank is) megnyugtató adatokkal szolgáltak. Rendkívül pozitív, hogy főleg a stressztesztek nyomására 2014 első kilenc hónapjában 56 milliárd eurónyi tőkehelyzet-javító intézkedést tettek az érintett bankok, így a mostani adatokból kiindulva már csak 13 bank bukna el (közülük 4 olasz). A legnagyobb, tőzsdén forgó bankok háza táján pozitív árfolyamreakcióra számít az elemzők nagy része.

Napfényre kerültek a bankok titkai - Nagyot kaszálnak most egyesek
A 2013 végi adatok alapján feltárt tőkehiány (stressz esetén) 25 bankra koncentrálódik, aminek van egy rossz olvasata is elemzők szerint: szörnyen hangzik, de Európa bankjainak egyötöde a fizetésképtelenség szélén áll - emelte ki egyikük-másikuk. 31 banknak pedig a befektetők által biztonsági küszöbnek tekintett 10%-os szint alatt van a teszt alapján az elsődleges tőkemutatója. További 28 banknak legfeljebb 1 százalékponttal haladta meg a mutatója ezt a szintet. Márpedig azon bankoktól, amelyeknek jelentősen növelniük kell tőkeszintjüket, nem várható el, hogy aktívan vegyenek részt az EKB idén ősszel indult hitelezést ösztönző programjában.

Van egy fontos szempont, ami mellett szintén nem mennek el szó nélkül az elemzők: 136 milliárd euróval nagyobb (összesen 879 milliárd euró) a bankok nem teljesítő hitelállománya, mint eddig hittük, ami 18%-os felfelé történő átértékelést jelent. Az eszközök valós értékeléséhez a bankoknak 47,5 milliárd eurónyi többlet értékvesztést kell képezniük. Az egy bankra jutó összeg nem túlzottan sok, lesznek azonban bankok, amelyeknek ez fájdalmas lesz. Ez megint csak a hitelezésre lesz rossz hatással: a jelentős értékvesztést képző bankoktól nem várható, hogy hitelezési expanzióval rontják tovább tőkehelyzetüket.

Mire jók a stressztesztek?

A mostani tesztek valójában egy nagyszabású terv, az Európai Bankunió elindítását készítik elő, amelynek 3+1 pillére van:

    Egységes felügyeleti rendszer (SSM): az eurózóna 128 legnagyobb bankjának közvetlen felügyelete az Európai Központi Bankhoz kerül (bizonyos szempontok alapján a kisebb bankoké is). Egységes európai szanálási mechanizmus (SRM/SRB) és szanálási alap (SRF): a bankok befizetéseiből várhatóan 2016 és 2024 között egy 55 milliárd eurós szanálási alap jön létre a bajba kerülő bankok helyzetének rendezésére. Egységes európai betétbiztosítási rendszer (SDGS): erről még nem született megállapodás. Egységes európai prudenciális szabálykönyv (Single Rulebook), amelyet jelenleg is készít az EBA.
A bankunió első pillére, az EKB irányításával induló SSM idén november 4-én kezdi munkáját, vagyis ekkortól gyakorol az EKB felügyeletet az eurózóna, valamint a bankunióhoz önkéntesen csatlakozó országok bankjai felett. Magyarország Lengyelországhoz hasonlóan egyelőre nem csatlakozik a bankunióhoz, így az SSM-hez sem, de hosszú távon a kormány és az MNB jelzései alapján nem feltétlenül zárkózik el ettől. Míg Csehország mereven elzárkózónak tűnik, Bulgária és Románia nagyobb belépési hajlandóságot mutat.

Még azok között is, amelyek átestek a stresszteszten, találtak olyan bankokat, amelyeknek jelentősen felül van értékelve az eszközállományuk, így pótlólagos leírásokra vagy a tőkeszint emelésére szorulnak. A Magyarországon érdekeltséggel rendelkező Raiffeisennél és az Ersténél is felülértékelték az eszközöket, a DNB Bank észt érdekeltségéről nem is beszélve, ugyanis tőkéje arányában a norvég banknak kell a legnagyobb leírást végrehajtania az EKB által tesztelt bankok közül. Az Erste Group már jelezte: az eszközök felülértékeltsége magyar és román eszközeit érintette, a bank nyári bejelentéseit követően pótlólagos értékvesztésre azonban már nem kell sort keríteniük. Ezzel is magyarázható az osztrák bank rendkívül jó hétfői árfolyamalakulása.

Mi vár a régiónkra?

A Közép- és Kelet-Európában aktív nyugat-európai bankok közül a portugál Millennium BCP az egyetlen, amely a stresszteszteken elbukott. Lengyel leánybankja, a Bank Millennium eladása azonban a bank szóvivője szerint nincs a terítéken, és úgy tudni, hogy a bank már pótolta is a 2013-as állapot alapján nála feltárt tőkehiányt. Bár a Magyarországon aktív bankok (a francia biztosítói tulajdonban álló belga AXA Bank Europe-ot leszámítva) átmentek a teszten, Ewald Nowotny osztrák bankelnök nem mulasztotta el a stressztesztek közzétételét követően is kiemelni, hogy az osztrák bankok szempontjából Magyarország és részben Ukrajna továbbra is komoly kihívást jelent. Magyarországon "nem utolsó sorban politikai" tényezők okoznak problémát. Az Erste Group elemzői régiós értékelésükben megjegyzik, hogy az UniCredit 6,8%-os tőkemutatója (a stressz forgatókönyv mellett) akár gyengének is tekinthető, ami befolyásolhatja jövőben hitelezési politikáját. Összességében azonban az osztrák bank elemzői is pozitívan értékelik az eredményeket.

Napfényre kerültek a bankok titkai - Nagyot kaszálnak most egyesek
A régióban (elsősorban a Balkánon) aktív görög bankok közül három bukott el a teszteken. Ezek viszonylag nyereséges leánybankokkal rendelkeznek a Balkánon. Eladásuk könnyű és gyors lépés lenne a tőkehelyzet javítására, ugyanakkor ez tovább ronthatja a görög bankok eredményességét. A stresszteszt még ezt figyelembe véve is felgyorsíthatja a leánybankok eladását. Az egyik legérdekesebb piacon, Bulgáriában (itt jelen van a National Bank of Greece, az Eurobank és a Piraeus is) viszont nehéz lesz vevőt találni a Corpbanknál történt betétesi roham negatív utóhatásai miatt. Romániában is jelen van mindhárom bank - itt könnyebb lehet az értékesítés.

Szegény olaszok

Bár az Intesa Sanpaolo és az UniCredit, vagyis a két legnagyobb olasz bank átment a teszteken, kilenc olaszországi bank is elbukott, ami a legnagyobb szám az európai országok körében. Az olasz jegybank tisztségviselői az eredményekre kissé hűvösen reagáltak: a Financial Times által idézett véleményük szerint nem voltak reálisak az EKB feltételezései, sőt vitatták a jegybank által közzétett egyes számokat is. A legnagyobb bukást a világ legrégebbi bankjának tartott, régóta vergődő Banca Monte dei Paschi di Siena szenvedte el, amelynél 2,1 milliárd eurós tőkehiányt tártak fel a vizsgálatok. Az olasz hitelintézetnél felgyorsulhatnak a felvásárolásról, radikális átstrukturálásról szóló tárgyalások. Az olaszokkal ellentétben a németeknél mindössze egy "technikai" kudarc adódott, a spanyol bankrendszer állapotának javulását pedig jelzi, hogy az EKB tesztjén nem bukott el spanyol hitelintézet (az EBA "feketelistájára" azért egy, a Liberbank felkerült, egyedüliként az EKB eurózónabeli bankokat mutató listáján nem szereplő bankok közül).

Napfényre kerültek a bankok titkai - Nagyot kaszálnak most egyesek
Ön is szeretne banki részvényekkel kereskedni?
A Portfolio Online Tőzsdén ezt is megteheti, és számos már magyar, német, osztrák részvénnyel is kereskedhet kedvező kondíciókkal. Tesztelje tudását ingyenes demószámlánkon kockázat nélkül!
brexit0923
weworkiroda2
EKB épület
Az építkezésekről csábítja át a munkásokat a konkurencia
nyugdíjas parlament
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
EKB épület