Bank

A minipánik után itt találhatunk kiváló befektetéseket

Portfolio
Európában a növekedési kilátások borúsak, viszont a korábban a befektetők által ütött mediterrán országok kezdenek magukhoz térni, amit jól mutat, hogy a görögök kivételével mindenki visszatudott térni a piaci finanszírozásra. A jövőben nem a jegybanki stimulus fogja meghatározni a kötvényhozamokat, hanem a hangsúly egyre inkább eltolódik a vállalati teljesítmények felé, olcsó finanszírozás mellett van potenciál a vállalati kötvényekben. A banki stressztesztek is sokat segítenek, kiderült, hogy az európai bankszektor nehézségei sem ott jelentkeznek, ahol eddig a piac gondolta - véli Tógyer Dezső, az SPB Befektetési Zrt. befektetési tanácsadója.
Közeleg az év vége a tőke és hitelpiacokon és jól érzékelhetően nem jöttek be az őszi várakozások. A fejlett piacokon lévő kamatok kialakították a piaci hozamokat, amik lassan elérhetik az árfolyamcsúcsaikat. Egyre többen keresik a hozamot és sokan felszisszennek amikor meghallják, hogy a hozamokat hol és mivel érhetik el. Megérteni azt, hogy növekednie kell a kockázatvállalási kedvnek, hogy a tőkepiacok környezete jelentősen változott az utóbbi időkben, nem minden befektetőnek megy elsőre. Jól látható, hogy az EKB egészen más monetáris úton jár, mint amit a Fed alkalmazott eddig és ennek érzékelhető jelét is mutatja.

Az EKB nem a pénznyomtatás útját választotta eddig, hanem a költségvetési kiigazítások mellett szűk inflációs környezetben a költséginfláció csökkentésével próbálkoznak, ami deflációs helyzetet teremt. Kevés pénzből próbálják a piaci kamatokat alacsonyan tartani és ez a kötvények felé terelte a tőkét. Európában nincs növekedés és ezt már Németországban is érzik. Az olaj világpiaci árcsökkenése viszont komoly pénzmegtakarítást eredményezhet a vállalatoknál, akik így jobb eredményeket érhetnek el a következő időszakban. Ehhez képest a kötvény és részvénypiacok is az elmúlt néhány héten olyan rövidtávú, de nagy erejű eladási hullámon estek át, amit nevezhetünk mini pániknak. A kötvény és részvénypiacok együttes árfolyammozgásokat mutattak. Olyan térségeket érintve elsősorban, mint Európa déli része a mediterrán országok.

A minipánik után itt találhatunk kiváló befektetéseket
Jobb félni, mint megijedni

Az Európai Unió válságában intenzív szerepet játszó mediterrán országok az azóta eltelt időkben jelentős költségvetési kiigazításokon estek át és átalakult a pénzügyi környezet is, ami segítheti ezen országok további fejlődését. Az alacsony jegybanki kamatok segítették az országok állampapír piacait és fenntartható finanszírozás mellett tudták a papírjaikat piacra dobni. Még a görög részen is igen nagy árfolyam-emelkedést lehetett tapasztalni. Az egész perifériás rész visszatérhetett a piaci finanszírozásra Görögország kivételével, aki viszont mikor ebbéli szándékát előre jelezve bejelentette, hogy az EU és IMF eddigi segítségét megköszönve visszatérne a piaci alapú finanszírozáshoz, ezt a piac nem engedte. Kötvényeinek hozama 6%-ról közel 9% emelkedett, miközben Európa kiadott egy rossz növekedési (GDP) adatot az EU egészére vonatkozóan.

Mini pánikot eredményezett a kötvény és részvénypiacon egyaránt. Láthatóan megijedt a piac. Másnap erős korrekción mentek keresztül, ami nagyon rövidtávú magas árfolyam-emelkedést eredményezett egyes papírokban. Mind az állami, mind a vállalati papírokban visszaemelkedtek az árfolyamok. A gazdasági növekedési adatokból viszont kiderült, hogy több olyan ország is a mediterrán térség tagja, ahol van növekedés a gazdaságban és ezek közül az egyik Görögország. Vállalatai stabil gazdálkodást mutatnak a magas munkanélküliség miatt alacsonyak a bérköltségek, miközben csökken az olaj ára. Ha a politikai csatározások nem csapnak át dilettantizmusba, akkor lassan visszatérhet a piaci alapú finanszírozáshoz. Ennek egyik jele, hogy az európai banki stressztesztek hivatalos nyilvánosságra kerülése előtt egy fokozattal felminősítették Ciprust, akinek jobb a befektetési kategóriája, mint Magyarországnak.

A minipánik után itt találhatunk kiváló befektetéseket
Az EKB egyenlőre nem segít

A szeptemberi várt EKB bejelentések megtörténtek, amik nem váltottak ki túlzott örömöket a piacokból. A bejelentések tartalmaztak egyfajta pénzügyi élénkítést, de a mértékét tekintve nagyon kevésnek bizonyultak. Az elmúlt napok hírei is alacsony kötvényvásárlási kedvet mutattak az EKB részéről, ami nem segíti az EU amúgy is alacsony növekedési ütemét. A defláció mellett a piacokon olyan vállalatok papírjaiban mutatkoznak hozamlehetőségek, akiknek a kockázati megítélésük még magas. Az alacsony növekedés pedig szintén nem segíti a vállalati eredmények emelkedését. Európában a kötvényhozamokat nem a jegybanki stimulus fogja meghatározni a jövőben, hanem az energiaárak alakulása. Ennek esése mellett, ha a vállalatok alacsony finanszírozáson jutnak forrásokhoz, akkor ez további árfolyam emelkedéseket hozhat a vállalati kötvények piacán. Ezért a hangsúly egyre inkább a vállalati jelentések felé fog tolódni. Ennek a mediterrán térség lehet az egyik haszonélvezője és leginkább azok a gazdaságok, ahol legalább most is mutatkozik valamiféle növekedés.

A banki stressztesztek után

A hétvégén nyilvánosságra került eredmények komoly meglepetésekkel szolgáltak a piacok számára. A 25 elbukott bank a 123-ból elsőre ijesztőnek hangzott. A vizsgált bankok lefedik a bankunió 70%-át. A 24 milliárd euró összveszteséget mutató számok viszont a jelenlegi bankuniós intézményi struktúrában nem tűnnek soknak. Azon kívül, hogy azt lehetett hallani, hogy rendszerszintű komoly bank nem került fel az alacsony tőkemegfelelési bankok sorába, ahhoz képest az Axa és a Dexia is az elbukottak között látható. Azok sincsenek nehéz helyzetben, akik nem teljesítettek jól, hiszen eszközértékesítéseken keresztül jelentősen javítani tudnak a helyzetükön. Az kérdéses, hogy egy ilyen alacsony veszteségállományú bankszektor miért nem kap segítséget. Az eredmények azt is megmutatták, hogy az európai bankszektor nehézségei sem ott jelentkeznek, ahol eddig a piac gondolta. Olaszország bankszektora szerepelt a legrosszabbul, bár az elbukott olasz bankok egyike sem menthetetlen. A meglepetésre bekerült Axa Bank és a Dexia a belga bankszektorra nézve vett fel kérdéseket. Azokat a sztereotípiákat, amelyek a mediterrán országokat és vállalatokat érik, itt az ideje újragondolni. A banki stressztesztek után már könnyebben lehet a kockázatokat mérni és a megfelelő hozamú és biztonságú kötvényeket kiválasztani. Az elbukott bankok eszköz értékesítési programja után már láthatóak lesznek az eredmények.

A minipánik után itt találhatunk kiváló befektetéseket
Tógyer Dezső, a szerző az SPB Befektetési Zrt. befektetési tanácsadója.
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
erdogan
wells fargo
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
wells fargo