Bank

Itt a bizonyíték: eldördülhet a startpisztoly a hitelezésben

Portfolio
Enyhítettek a hitelezési feltételeken az eurózónabeli bankok, ezzel is nagyobb hajlandóságot mutatva az újabb hitelkihelyezésekre. Az Európai Központi Bank (EKB) szerint most már minden feltétel adott a hitelpiaci növekedéshez és ezt támasztják alá a legújabb banki felmérések is - írja a MarketWatch.com.
Az EKB negyedéves banki hitelezésről készült felméréséből kiderül, hogy az eurózónabeli bankok készen állnak a hitelezési feltételek enyhítésére annak érdekében, hogy a biztos tőkeháttérrel rendelkező vállalatok és háztartások felé megkezdhessék a hitelkihelyezést. A felmérésben 137 bank vett részt.

Az EKB úgy látja, hogy az elmúlt időszaki tüzetes átvilágítások pozitív eredményeket hoznak majd a hitelezésben, mivel ezáltal a bankokkal szembeni bizalom is megerősödhet, végső soron pedig a gazdaság is növekedési pályára állhat. Bizonyára az eurózónabeli cégek sem bánják a fejlemények ilyen irányba való elmozdulását, tekintve, hogy az itteni vállalatok bankszektortól való függősége sokkal magasabb, mint az amerikai társaiké.

A szeptemberben napvilágot látott hitelezési adatok azonban vegyes képet mutatnak. A magánszektorbeli hitelállomány éves szinten 1,2%-ot esett, bár ez még így is jobbnak számít az augusztusban mért éves 1,5%-os csökkenéshez képest. Ugyanakkor havi viszonylatban 5 milliárd euróval nőtt a lakossági hitelállomány szeptemberben, ami már bizakodásra adhat okot.

Az EKB abban reménykedik, hogy a gazdaságélénkítést célzó eszközei is hozzájárulnak majd a hitelezés felfutásához. Ezt a célt szolgálja a 4 éves lejárattal rendelkező, kedvező hitelfelvételi lehetőség a bankok számára, amennyiben garantálják, hogy az így szerzett forrást továbbhitelezik a vállalatok felé.
brexit0923
weworkiroda2
EKB épület
Az építkezésekről csábítja át a munkásokat a konkurencia
nyugdíjas parlament
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
EKB épület