Bank

Itt a bizonyíték: eldördülhet a startpisztoly a hitelezésben

Portfolio
Enyhítettek a hitelezési feltételeken az eurózónabeli bankok, ezzel is nagyobb hajlandóságot mutatva az újabb hitelkihelyezésekre. Az Európai Központi Bank (EKB) szerint most már minden feltétel adott a hitelpiaci növekedéshez és ezt támasztják alá a legújabb banki felmérések is - írja a MarketWatch.com.
Az EKB negyedéves banki hitelezésről készült felméréséből kiderül, hogy az eurózónabeli bankok készen állnak a hitelezési feltételek enyhítésére annak érdekében, hogy a biztos tőkeháttérrel rendelkező vállalatok és háztartások felé megkezdhessék a hitelkihelyezést. A felmérésben 137 bank vett részt.

Az EKB úgy látja, hogy az elmúlt időszaki tüzetes átvilágítások pozitív eredményeket hoznak majd a hitelezésben, mivel ezáltal a bankokkal szembeni bizalom is megerősödhet, végső soron pedig a gazdaság is növekedési pályára állhat. Bizonyára az eurózónabeli cégek sem bánják a fejlemények ilyen irányba való elmozdulását, tekintve, hogy az itteni vállalatok bankszektortól való függősége sokkal magasabb, mint az amerikai társaiké.

A szeptemberben napvilágot látott hitelezési adatok azonban vegyes képet mutatnak. A magánszektorbeli hitelállomány éves szinten 1,2%-ot esett, bár ez még így is jobbnak számít az augusztusban mért éves 1,5%-os csökkenéshez képest. Ugyanakkor havi viszonylatban 5 milliárd euróval nőtt a lakossági hitelállomány szeptemberben, ami már bizakodásra adhat okot.

Az EKB abban reménykedik, hogy a gazdaságélénkítést célzó eszközei is hozzájárulnak majd a hitelezés felfutásához. Ezt a célt szolgálja a 4 éves lejárattal rendelkező, kedvező hitelfelvételi lehetőség a bankok számára, amennyiben garantálják, hogy az így szerzett forrást továbbhitelezik a vállalatok felé.
intel logo company
koronavirus2
usacapitolium
imf
koronavirus2
ferihegyi reptér
koronavírus
forint200124
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Tulajdonost vált az MKB Bank, de még véletlenül sem a tőzsdén keresztül