Bank

Gyűlnek az esőfelhők a legidősebb bank felett

Portfolio
A világ legidősebb bankja, az olasz Monte dei Paschi 2,1 milliárd eurós tőkeemelésre szorul, miután a bank megbukott az Európai Központi Bank (EKB) múlt heti stressztesztjén. Nem kedvez a helyzetnek, hogy a pénzintézet részvényei a stresszteszt eredményeit követően közel 40%-ot estek. Nem zárták ki a banknál az UBI Banca-val való összeolvadás lehetőségét sem - írja a Reuters.
A Monte dei Paschi di Siena egyben Olaszország harmadik legnagyobb hitelezője is. A tőkeemelés szükségességére azután derült fény, miután a bank megbukott a múlt héten tartott európai bankok stressztesztjén. A mostani tőkeemelés egyébként már a negyedik lesz a sorban a hitelezőnél, legutóbb júniusban kellett 5 milliárd eurós tőkét bevonni a banki mérleg megerősítésére és a 2008-ban felvett állami mentőcsomag visszafizetésére.

A stressztesztek eredményeiről az alábbi cikkeinkben írtunk részletesebben:A bank közleményében arról is beszámolt, hogy a mostani tőkeemelés akár eszközeladásokkal is párosulhat, ugyanakkor kizárta annak lehetőségét, hogy a 2013-ban kapott újabb állami mentőcsomagot részvénnyé alakítsák át, mivel ez egyúttal részleges államosítást jelentene. A hitelintézetnek november 10-éig kell megküldenie a tőkeemelésre vonatkozó terveit az Európai Központi Banknak, bár nyilatkozatában kiemelte, hogy nem fog újabb állami mentőcsomagért folyamodni.

Érdekli a tőzsdei piacok izgalmas világa?
A Portfolio Online Tőzsdén magyar, német, osztrák részvényekkel kereskedhet kedvező kondíciókkal. Tesztelje tudását ingyenes demószámlánkon kockázat nélkül!


A tűzhöz közel álló két személy szerint a bank a szükséges tőke legalább felét a részvényeseitől kívánja beszerezni, de találgatások folytak a UBI Banca és a Monte dei Paschi összeolvadásáról is. Alessandro Profumo, a bank vezérigazgatója nyilatkozatában megerősítette a lehetséges összeolvadásról szóló pletykákat, de potenciális felvásárlókat egyelőre nem nevezett meg. Az igazgató szerint nem kizárt, hogy a bank halasztást kér majd a 750 millió eurós állami hitel visszafizetésére, hogy ezáltal is csökkentsék a szükséges tőke nagyságát.

Gyűlnek az esőfelhők a legidősebb bank felett
brexit0923
zuckerberg
Malajzia
Kampánytéma lett, hogy Brüsszel a földspekulánsokat védi-e, vagy sem
mnb shutter
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Malajzia