Bank

A nap ábrája: ennyi devizahitelt kellene most forintosítani

Portfolio
Nem lesz kötelező a devizahitelek forintosítása, de ha valaki nem jelzi 30 napon belül, hogy devizaalapon maradna, annak a hitelét törvény alapján forintosítani fogják - derül ki a kormány és a bankok megállapodásából, amely a vasárnapi bejelentés után megjelent a kormany.hu-n. A forintosításra a szöveg szerint a tisztességtelenségekkel való elszámolással egyidejűleg kerül majd sor. Ha mindenki részt venne, mekkora tartozásösszegről lenne szó? - ezt nézzük meg az alábbiakban.
Februárban megkapja a tisztességtelen feltételekkel (árfolyamrés, egyoldalú kamatemelések) való elszámolásról szóló levelet a devizahitelesek nagy része. Valamikor ekkor történhet meg a devizahitelek forintosítása is. Nem mindegyik devizahiteles forintosíthatja azonban a hitelét, csak a jelzáloghitellel (lakáscélúak és szabad felhasználásúak) rendelkezők. Kimaradnak például az alábbiak:
  • természetesen azok, akiknek már lezárták a hitelszerződését,
  • az autóhitelek,
  • a személyi kölcsönök
  • az áruhitelek,
  • a folyószámla-hitelek.
Ha most lenne a forintosítás, az alábbi ábrán szereplő alsó négy sávot, vagyis a még élő banki lakossági devizahitelek 93%-át érintené a konverzió. Ezek összege szeptember végén 3353 milliárd forint volt. Mégsem ekkora összeget fognak forintosítani.

A nap ábrája: ennyi devizahitelt kellene most forintosítani
A fenti összeget ugyanis két tétel módosíthatja:
  • figyelembe kell venni a pénzügyi vállalkozásoknál meglévő devizaalapú jelzáloghiteleket is. Pontos adatunk ezekről nincs, annyit tudunk csak, hogy ezeknek "ingatlan finanszírozásból származó követelése" az MNB adatai szerint a lakosság felé 81 milliárd forint volt,
  • a legfontosabb: a forintosításra a megállapodás szerint az elszámolásokkal egyidejűleg fog sor kerülni, így nem a fentiek összegét jelentő 3434 milliárd forintról, hanem ennél (az elszámolások révén csökkentett összeggel) alacsonyabb forintosítandó tartozásról van szó. Az elszámolás mintegy 800 milliárd forinttal csökkentheti a jelzáloghitelek összegét, így valószínűleg valamivel több mint 2600 milliárd forintnyi, azaz 8,4 milliárd eurónyi bruttó hiteltartozásról lesz szó, amelyet forintosítani kell majd.
brexit0923
weworkiroda2
EKB épület
Az építkezésekről csábítja át a munkásokat a konkurencia
nyugdíjas parlament
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
EKB épület