Bank

Bejelentették az MNB "rossz bankjának" felállítását

Portfolio
Megalakult a MARK Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő (MARK) Zrt., amelyet a Magyar Nemzeti Bank azzal az elsődleges céllal alapított, hogy felgyorsítsa a magyar bankrendszer rossz minőségű kereskedelmi ingatlanhiteleinek leépítését - áll az MNB legfrissebb közleményében.
"A Magyar Nemzeti Bank 2014 májusában publikált Pénzügyi stabilitási jelentésében jelent meg az a javaslat, hogy a bankoknál lévő problémás, nem (stabilan) teljesítő kereskedelmi ingatlan-hitelportfóliók leépítése céljából kívánatos lenne egy eszközkezelő társaságot létrehozni, megszabadítva ezzel a bankrendszert rosszul teljesítő eszközeitől. A magyar bankrendszer számára a nem teljesítő kereskedelmi ingatlanhitelek számítanak az egyik legfőbb olyan eszköznek a bankok mérlegében, amelyek gyengítik a bankok egészséges hitelezését és emiatt a monetáris politika hatékonyságát.

A fentiek megoldása érdekében létrehozott gazdasági társaság egy olyan monetáris politikai eszköznek tekinthető, mely előretekintve, a hitelkínálati korlátok oldásával javíthatja a hitelcsatorna hatékonyságát és így a monetáris transzmissziós mechanizmust. A transzmisszió javításával az új monetáris politikai eszköz támogatja az inflációs cél elérését. Bár a program részleteinek kidolgozása még folyamatban van, a jegybank által kezdeményezett intézmény - amely egy eszközkezelő társaság - a monetáris politika által meghatározott keretek között, piaci alapokon működve hatékonyan orvosolhatja a problémákat, és ezáltal érdemben járulhat hozzá a fenntartható növekedést támogató bankrendszer kialakulásához. Cél a teljes bankrendszer releváns portfóliójának megtisztítása a 2008-as gazdasági válság túlhevült állapotában finanszírozott, jelen körülmények között nehezen, vagy egyáltalán nem megtérülő projekthiteleitől. Tulajdonostól függetlenül, nemzetközi példák sora mutatja, hogy megfelelő körülmények megléte esetén a problémás követeléseket, hiteleket kezelő professzionális intézmények, eszközkezelő társaságok sikeresek tudnak lenni, gyakran profitot is realizálva a folyamat végén.

Az említett jegybanki eszközzel a Magyar Nemzeti Bank három törvényi feladatát is el tudja látni: jelentősen javítja monetáris politikájának hatékonyságát, erősíteni tudja a pénzügyi stabilitást, valamint az előbb felsorolt két mandátumának megsértése nélkül támogatni tudja a Kormány gazdaságpolitikáját" - olvasható az MNB közleményében.

A témáról az alábbi cikkünkben írtunk részletesebben:

Részletek az eszközkezelőről

    Partnerkör: minden olyan EU-ban aktív részvénytársasági, szolvens és likvid bank vagy szövetkezeti hitelintézet, amelynek kereskedelmiingatlan-hitele vagy mérlegre vett kereskedelmi ingatlana található Magyarországon. Jogosult eszközök: kereskedelmiingatlan-hitel és a követelés érvényesítése után mérlegre vett ingatlan, ahol részben vagy egészben eladásra vagy bérbeadásra szánt ingatlanok építésére, fejlesztésére nyújtott finanszírozást a hitelintézet, a hitel megtérülése pedig az ingatlanhoz kapcsolódó cash-flow. Eszköz-értékhatár: ingatlan projekthitelek esetén ügyletenként minimum 500 millió forint, ezek fedezeteként szolgáló elvont ingatlanfedezetek esetén ingatlanonként minimum 200 millió forint. Eszközöknél időkorlát: később határozzák meg. Transzferár: kidolgozás alatt, még nem egyeztettek a bankokkal. Az ár a jegybank szerint a könyv szerinti (nettó) érték alatt lehet, ami szerintük megfelel a piacon reálisan elérhető értéknek. Finanszírozás: maximum 10 éves futamidejű, mintegy 300 milliárd forintnak megfelelő rugalmas jegybanki hitelkeret, ahol a törlesztés és a devizanem is az eszközökhöz igazodik. Az eszközkezelő tervezett működési ideje: maximum 10 év.

Háromszoros a túljelentkezés az építőipari ingyenmilliókért
Frankfurti tőzsde
cimlap_naperomu1210
iroda_munkavállalók_munkaerő
balance hall irodaház
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Csalódást keltett a Morgan Stanley