Előfizetői tartalom

Na, vajon ki fizeti a devizahiteles elszámoltatás költségeit?

Turzó Ádám Pál
"Végül ki issza meg a levét az adósmentő programoknak?" - tettük fel a kicsit sem költői kérdést egy hónappal ezelőtt a bankok díjszintjeit mérő inflációs mutatót vizsgálgatva. Akkor még nagy nyugalom áradt az adatsorból. A végleges válasz még nem, de az első vészjósló jel azonban már meg is érkezett: hát persze hogy kisebb részben az ügyfelek, nagyobb részben a bankok faragnak rá az adósmentésre. Hiszen az ügyfelekre áthárított összeg természetesen messze elmarad a bankokra jutó bruttó több mint 900 milliárd forintos elszámolási költségtől és a forintosítást követő mintegy évi 100 milliárd forintos bevételkieséstől.

A bankadónál, a végtörlesztésnél, de különösképpen a tranzakciós illeték bevezetésénél és a megemelésénél a maginflációhoz képest látványosan emelkedett a pénzügyi szolgáltatások inflációja. Ez a legegyszerűbben fogalmazva azt jelenti, hogy a bankok a különböző szabályozások miatt keletkezett pluszterheiket a díjak megemelésén keresztül részben az ügyfelekre...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái