Előfizetői tartalom

Na, vajon ki fizeti a devizahiteles elszámoltatás költségeit?

"Végül ki issza meg a levét az adósmentő programoknak?" - tettük fel a kicsit sem költői kérdést egy hónappal ezelőtt a bankok díjszintjeit mérő inflációs mutatót vizsgálgatva. Akkor még nagy nyugalom áradt az adatsorból. A végleges válasz még nem, de az első vészjósló jel azonban már meg is érkezett: hát persze hogy kisebb részben az ügyfelek, nagyobb részben a bankok faragnak rá az adósmentésre. Hiszen az ügyfelekre áthárított összeg természetesen messze elmarad a bankokra jutó bruttó több mint 900 milliárd forintos elszámolási költségtől és a forintosítást követő mintegy évi 100 milliárd forintos bevételkieséstől.

A bankadónál, a végtörlesztésnél, de különösképpen a tranzakciós illeték bevezetésénél és a megemelésénél a maginflációhoz képest látványosan emelkedett a pénzügyi szolgáltatások inflációja. Ez a legegyszerűbben fogalmazva azt jelenti, hogy a bankok a különböző szabályozások miatt keletkezett pluszterheiket a díjak megemelésén keresztül részben az ügyfelekre...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés