Bank

Kiderült: a nők jobban tudnak spórolni a férfiaknál

Portfolio
Noha a férfiak szignifikánsan többet keresnek a nőknél Amerikában (is), egy új statisztika arra mutatott rá, hogy a szebbik nem ügyesebben takarít meg a hasonlóan kereső férfiaknál - derült ki az Fidelity Investments 13 millió(!) számlát tartalmazó adatbázisából.
Azok a férfiak és nők akik nagyjából hasonló fizetést kapnak, egészen a 150 ezer dolláros éves fizetési határig érdemben több pénzt tesznek félre az úgynevezett 401(k) elnevezésű nyugdíj-előtakarékossági számlájukra. A statisztika igen szembetűnő ezen csoportnál és arra utal, hogy a nők valamilyen oknál fogva jobban tudnak megtakarítani a férfiaknál.

A nők azon csoportja, akik éves szinten 20 és 40 ezer dollár között kerestek, érdemben többet takarítottak meg férfitársaiknál - ez mai árfolyammal számolva havi 410-820 ezer forintos fizetési sávnak felel meg, ami az átlagnál (~55 ezer dollár évente) alacsonyabbnak tekinthető. A Fidelity Investments statisztikái szerint az ebbe a kategóriába eső nők átlagosan 17 300 dollárt tudhattak a számlájukon, míg a szintén ilyen fizetéssel rendelkező férfiak csak 15 200 dollárt. A jelenség magasabb fizetési kategóriák esetén már megszűnik, illetve megfordul. Ettől függetlenül általánosan kijelenthető, hogy az átlagos amerikai nő érdemben jobban takarít meg az átlagos férfinál. Az eredmények hitelességét pedig mi sem nyomatékosítja jobban, minthogy a Fidelity adatbázisa 13 millió számlát tartalmaz.

Társadalmi szempontból ez egyébként éppen szerencsés jelenség is, ugyanis a nők átlagéletkora magasabb a férfiakénál az Egyesült Államokban (és a világ nagy részén is) - ha az USA-ban megélik a 65 éves kort, akkor átlagosan két évvel élnek tovább a férfi társaiknál.

Természetesen, ha pusztán a férfiak és a nők megtakarítási hajlandóságát vizsgálnánk ezen az adatbázison - tehát nem kontrollálnánk arra, hogy egyenlő fizetésűeket nézzünk -, akkor a férfiak sokkal jobb színben tűnnének fel. Anélkül ugyanis már átlagosan 108 800 dollárt látunk a férfiak 401(k)-típusú számláján, míg a nőknél pusztán 73 100 dollárt (vagyis nagyjából 18 millió forintot).
Nagy mozgásokat hozott az MSCI átsúlyozás a magyar tőzsdén
opel gyar motorgyartas szentgotthard autoipar
City of Tomorrow Malmö
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
CIB: minden ötödik lakossági hitel babaváró kölcsön lehet