Bank

Csapást mérnek a kínai árnyékbankokra?

Portfolio
Engedélyeznék a kínai bankoknak, hogy közvetlenül hitelezzenek a Kínában népszerű, vagyonkezelési terméknek hívott magas hozamú forrásokból - írja a Wall Street Journal. A döntés csapás lehet a kínai árnyékbankrendszer egyes szerepelőire.
A kínai bankoknak eddig tiltották, hogy a betéteknél az elmúlt években sokkal magasabb hozamot nyújtó úgynevezett vagyonkezelési termékek (WMP) keretében gyűjtött forrásokból hitelezzenek. Most azonban szeretnék felpörgetni a reálgazdaság hitelezését, többek között az ingatlan- és építőipari finanszírozást, így feloldanák a korlátozást.

A döntés az árnyékbankrendszerhez sorolható trösztök számára lehet csapás, ugyanis a WMP-k formájában gyűjtött források eddig nagy arányban rajtuk keresztül jutottak el a finanszírozási szükséglettel rendelkező cégekhez.

A Wall Street Journal birtokába került konzultációs anyagot a Kínai Bankszabályozási Bizottság készítette. A javaslattevők szerint a megvalósítással közvetlen kapcsolatot teremthetnek a a WMP-k és a finanszírozási szükséglettel bíró vállalatok projektjei között, és segíthet az ötlet utóbbiak hitelköltségeinek csökkentésében. A WMP-kből történő részvényvásárlást azonban továbbra is tiltanák a bankoknak.

A hivatalos adatok szerint 12 650 milliárd jüan (vagyis közel 2040 milliárd dollár) hevert WMP-kben Kínában június végén, ami 24%-os növekedést jelentett 2013 vége óta. Átlagos hozamuk az év első felében 5,2% volt, szemben a betétek 3,3%-os felső kamatkorlátjával.
BET
klíma
Balaton fejlesztes unios tamogatas1500
OTP
Richter
A Budapesti Elektromos Mûvek Nyrt. MTI
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
széf shutter