Előfizetői tartalom

Gyanús felpuffadás a magyar állam becsődölt bankjánál

Portfolio
Sűrűre sikerült az év vége az Országos Betétbiztosítási Alapnál (OBA): egy bank, egy hitelszövetkezet és egy takarékszövetkezet is becsődölt, a betéteseket kártalanítani kell, az alap vagyona várhatóan el is fogy. Visszaélések és jogszabálysértések tömkelege juttatta csődbe a 49%-ban állami tulajdonban lévő, Töröcskei István nevével fémjelzett Széchenyi Bankot, amelynél ma megkezdi a betétek kártalanítását az OBA. Az adatok arról árulkodnak, hogy a Széchenyi Bank épp az MNB növekedési hiteleiből pumpálta fel magát 50 milliárd forint feletti mérlegfőösszegűre. A csődöt azonban valószínűleg nem egyszerűen a gyors növekedés idézte elő.

Érdekes adatok a Széchenyi Banknál A 2011-es 4,9 milliárd forintról 2012 végére 12,0 milliárdra, 2013 végére pedig már 31,7 milliárdra nőtt a Széchenyi Bank hitelállománya, ahogy a lenti ábra mutatja. A mérlegfőösszeg átlépte az 50 milliárd forintot. Úgy tudjuk, 2014 során már nem nőtt tovább a hitelállomány. A korábbi szokatlanul dinamikus növekedésben információnk...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés