Előfizetői tartalom

Befellegzett a hitelminősítőknek? Itt az újabb bázeli tervezet

Portfolio
A bázeli felügyelet terve szerint a bankok nem használhatnák a külföldi hitelminősítő ügynökségek minősítéseit a kockázattal súlyozott eszközérték meghatározásakor. Ezzel a lépéssel szeretnék a hatóságok elérni azt, hogy a bankok saját kockázatértékelési rendszereket fejlesszenek és azokra alapozzanak, amikor egy-egy portfólió kockázatosságáról döntenek - írja a Financial Times.

Az elemzők szerint a bázeli felügyeleti hatóságok javaslata komoly lépés afelé, hogy csökkenjen a bankok függősége a hitelminősítőktől. A tervezet ugyanakkor olyan kezdeményezést is tartalmaz, amely erősen visszaveti a bankokat attól, hogy belső modelljeikkel kijátszhassák majd a rendszert. Ennek érdekében a Bázeli Bizottság új tőkeminimumot is meghatározna, ami alá...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés