Bank

Nagy bejelentést tesz ma Orbán, az Erste és a Raiffeisen is - Friss részletek!

Portfolio
Mozgalmas nap lesz ez a mai az osztrák bankok szempontjából: piaczárás után a Raiffeisen egymaga, délután 4-kor pedig Orbán Viktor és Andreas Treichl, az Erste Group vezérigazgatója tesz közös bejelentést. Információink szerint a magyar állam és az EBRD 15-15 százalékos tőkeemeléssel beszáll a magyar Erstébe. Időközben azt is megtudtuk, mit vállalt a bank.
A hétvégén meghívót küldött ki a Miniszterelnöki Sajtóiroda a sajtónak, amelyben azt írják,

Orbán Viktor miniszterelnök, Suma Chakrabarti, az EBRD elnöke és Andreas Treichl, az Erste Bank vezérigazgatója hétfőn 16.00 órakor dokumentumot írnak alá és sajtótájékoztatót tartanak a Miniszterelnökségen.

A Portfolio értesülései szerint:
  • Ma délután 4 órakor azt jelenti be Orbán Viktor miniszterelnök, Andreas Treichl Erste-vezér és Suma Chakrabarti, az EBRD elnöke, hogy a magyar állam és az EBRD 15-15 százalékos tőkeemeléssel beszáll az Erste Bank Hungarybe.
  • Úgy tudjuk, az Erste és a kormány közötti feszült viszony enyhítését az Erste Group kezdeményezte. A kérésnek része lehetett az is, hogy a bankadót csökkentse a kormány, erről azonban egyelőre nem tudni (2015-ben több mint valószínű, hogy nem következik be).
  • A devizahiteles csomaggal megtépázott Erste Bank Hungary ugyanakkor a tőkeemelésért cserébe vállalta, hogy megnöveli hitelezési aktivitását bizonyos részterületeken.
  • Úgy tudjuk, hogy az őstermelői, az energia-hatékonysági és a köztisztviselői/közalkalmazotti hitelezésben lenne aktívabb a bank.

Bár múlt heti sajtóhírekben megjelent, hogy az Erste megvenné a magyar Raiffeisent, ezt azóta mindkét fél cáfolta. Ettől függetlenül a másik nagy osztrák bankcsoportnál is fontos bejelentés várható ma. Az alábbiakról lehet majd szó:
  • A Raiffeisen Bank International 20%-kal szeretné csökkenteni kockázatokkal súlyozott eszközértékét (RWA), várhatóan ennek részleteit ismertetik, része lehet ennek több eszközeladás is, amely akár a magyar leánybankot is érintheti, mindenesetre a január 7-ei jelzés alapján több országból is kivonulhat a bank.
  • Előzetes jelentés formájában közzéteszi a bankcsoport legfontosabb 2014-es számait. Korábban annyit közölt a bank, hogy vesztesége félmilliárd euró felett lehet, ha goodwillt írnak le Oroszországban. Az orosz leánybank azonban 300 millió euró feletti nyereséget ért el, így továbbra is az osztrák bankcsoport zászlóshajójának számít.
nemet autoipar autogyartas
cimlap_2050klimasemlegesseg
shutterstock_1420888847
nyugdíj191203gettystock
varga mihály MTI
ott_one_2019_1500x844
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
varga mihály MTI