Bank

Óriási kormányzati fordulat - Mi áll a háttérben?

Portfolio
Jelentős gazdaságpolitikai fordulatként, egy új fejezet kezdeteként tekint a kormány a tegnap bejelentett, az EBRD-vel kötött megállapodásra. A Nemzetgazdasági Minisztérium háttérbeszélgetésén a Portfolio-nak elmondták, hogy a megállapodás újraszabja a kormány és a bankrendszer viszonyát és az elmúlt másfél év legkomolyabb vállalásaként tekintenek rá.

A főbb pontok a mai beszélgetés alapján:

  • A 2016-os mérséklés után 2017-ben tovább csökken a bankadó
  • Mivel a tíz legnagyobb bankban (rendszerszintű jelentőségű bankokban) további részesedés-szerzést az állam nem tervez a megállapodásnak megfelelően, ezért például a Raiffeisen megvásárlása sincs napirenden
  • Az Erste megvásárlása már a 2016-os költségvetést fogja érinteni, erre - a kormány értékelése szerint szimbolikus tulajdonszerzésre - nem vonatkozik a 3 éven belüli értékesítési vállalás
  • A kormány azért az EBRD-vel kötötte meg ezt a szerződést, mert a korábbi Bankszövetséggel történő megállapodásai sosem működtek, és ezért egy szinttel feljebb szerette volna emelni a mostani megállapodást; ezzel együtt a kormány de facto a bankszektorral történő kiegyezésként tekint a tegnapi bejelentésekre.

A tegnapi bejelentésekről a Portfolio saját értelmezése, véleménye ma reggel jelent meg

Újraszabják a viszonyokat

Nem az Erste Bankban történő részesedésszerzés a legfontosabb üzenete a tegnapi kormányfői bejelentéseknek; a fókusz máshol van - mondták el a Portfolio-nak a Nemzetgazdasági Minisztérium háttérbeszélgetésén. Megérett a helyzet arra, hogy legyen egy olyan keretrendszer, amely újraszabja a kormány és a bankrendszer viszonyát. Erre azért is volt szükség, mert a kormány úgy látja, hogy 2016-tól már nem lehet érdemi gazdasági növekedést felmutatni anélkül, hogy beindulna a hitelezés Magyarországon.

A kormány több okból is úgy látta, hogy az EBRD-vel érdemes megkötni a megállapodást. Az egyik legfőbb ok az volt, hogy ez a nemzetközi szervezet volt leginkább szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy a magyar gazdaság az elmúlt években kirajzolódott felállásban képes lehet sikeres felzárkózásra. A második ok, hogy úgy kívánták emelni a jelentőségét ennek a megállapodásnak, hogy már nem a Bankszövetséggel kötik meg a sokadik egyezményt, amelyek aztán az elmúlt években sorra kudarcot vallottak.

A kormány bízik abban, hogy ezzel a magasszintű megállapodással érdemben javul Magyarország megítélése a nemzetközi szervezeteknél, és így például már tavasszal lépésre késztetheti a hitelminősítőket is. A minisztériumban megerősítették, hogy a kormányfő rendkívül fontosnak gondolja a tegnapi bejelentéseket, ugyanis

a kormány értékelése szerint a bizalmatlanság már olyan óriási mértéket öltött, hogy ezt csak egy nagy gesztussal lehet megtörni.

Tovább csökken a bankadó, nem lesz formális elvárás

A kormány szándékai szerint hosszabb távon a magyar bankadó mértéke visszasimulna az uniós átlaghoz. Egyelőre azonban csak három évre látnak előre. Az NGM tervei szerint a 2016-ban 0,31%-ra csökkentett bankadó 2017-ben tovább mérséklődik, 0,21%-ra (továbbra is a 2014-es mérlegfőösszeg alapján). 2018-ban - tekintve hogy az egy választási év - a további mérséklés még nem eldöntött. A menetrend elvileg a jövő évi 60 milliárd forintos költségvetési kiesés után 2017-ben további 22 milliárd forintos elmaradt bevételt jelent, igaz úgy látják, hogy a hitelezés megindulásából fakadó GDP-növekedés ezt bőven ellensúlyozni fogja.

Fontos ugyanakkor, hogy a kormány nem várja el, hogy az adócsökkentésért cserébe a bankok formális vállalásokat is tegyenek a többlethitelezésért, ugyanis úgy látta, hogy az ilyen csomag túlságosan bonyolult és nehézkes lenne.

A háttérbeszélgetésen felmerült a kérdés, hogy a hitelkínálat bejelentett eszközökkel való ösztönzése mennyiben fogja valóban fellendíteni a hitelezést. Azok, akik eddig a kormány és a bankrendszer konfliktusokkal terhelt viszonyát látták az elsődleges problémának, most úgy kell, hogy tekintsék, hogy a megállapodásnak nagy hatása lehet a hitelezésre. Ugyanakkor - jegyezték meg a minisztérium illetékesei - a hitelezési inaktivitás Európa-szerte komoly probléma.

A szándéknyilatkozat néhány fontosabb eleme A kormány nem törekszik arra, hogy közvetlen vagy közvetett többségi tulajdont szerezzen a bankszektorban, kivéve, ha a teljes bankszektor pénzügyi stabilitására leselkedik veszély. A kormány elkötelezett, hogy a jelenleg meglévő többségi részesedéseit a helyi bankokban (MKB, Budapest Bank) három éven belül magánkézbe adja A bankok nem teljesítő hitelportfóliójának leépítése során a kormány a nemzetközi legjobb gyakorlatot követi, átlátható módon és piaci alapon teszi ezt. A magáncsőd intézményének és a visszamenőleges felmondási lehetőségeknek a szabályozását nem hajtja végre a Magyar Bankszövetséggel való konzultáció és a szervezet támogatása nélkül. A kormány tartózkodik attól, hogy olyan új jogszabályt vagy intézkedést hozzon, amely negatív hatással lehet a bankszektor profitabilitására, kivéve, ha erre EU-s szabályos implementációja kötelezi a kormányt. A kormány vállalja, hogy méltányos versenyt és egyenlő bánásmódot biztosít a piacon aktív pénzügyi intézmények között Magyarországon, függetlenül azok tulajdonosának nemzetiségétől, összhangban az EU egységes piaci szabályaival, a szabad és méltányos verseny elveivel. Az EBRD kinyilvánította, hogy hitelezési aktivitását növelni kívánja Magyarországon, és vállalta, hogy részt vesz a nem teljesítő hitelek kezelésében, a bankszektor magánpiaci alapú konszolidációjához szükséges részvény- és kötvénytranzakciókban, valamint ösztönzi a vállalkozói és vállalati hitelezést támogató eszközöket.

A tranzakció egyéb következményei

Az Erste Bankban történő tulajdonszerzés menete úgy néz ki, hogy március végéig kap a kormány egy információs csomagot, amely irányadó lehet az ár tekintetében is. A kormányzati várakozások egybeesnek a Portfolio korábbi számításaival is, melyek szerint a vételár hozzávetőleg 10-20 milliárd forint lehet.

Az NGM szerint a megállapodást az idén meg tudják kötni, a kifizetés azonban a 2016-os államháztartást fogja terhelni. (Egy ilyen akvizíció az államadósságot növeli, az uniós módszertan szerinti költségvetési hiányt azonban nem. Ugyanakkor ennek a mértéke GDP-arányosan szinte elhanyagolható.)

Miért most?

A mostani megállapodást már hónapok óta tartó tárgyalások előzték meg. Arra, hogy miért mostanra érett meg a helyzet a megállapodásra, négy okot is megfogalmazott a minisztérium:
  • Egyrészt mostanra sikerült a devizahitelesek helyzetét rendezni
  • Másrészt mostanra érte el a hazai tulajdonú bankrendszer részaránya a kormányzat által kitűzött szintet
  • Az is szempont volt, hogy a költségvetés helyzete teljesen rendben legyen, illetve
  • Arra is tekintettel kellett lenni, hogy választási évben ilyen fajsúlyos kérdésekről nem lehetett tárgyalni.

Reklámadó A reklámadóval kapcsolatos kormányzati koncepció megváltoztatása valóban amiatt történt, hogy az Európai Bizottság egyértelműen jelezte ezzel kapcsolatos fenntartásait - erősítette meg az NGM. Ugyanakkor a reklámadó jövőbeni formájával kapcsolatban sok a nyitott kérdés, így például az sem dőlt még el, hogy lesz-e adómentes sáv a teherben.

A reklámadóval kapcsolatos legfrissebb fejlemények:
Matolcsy
Portfolio Konferencia
Promenada Targu Mures
NEW YORK, USA - APRIL 18: A Toyota Mirai model car is on display during the New York International Auto Show on April 18, 2019 in New York, United States. (Photo by Atilgan Ozdil/Anadolu Agency/Getty Images)
shutterstock_1077839366
Az Országos Gerincgyógyászati Központ bejárata.
Frankfurt Stock Exchange
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
tencent shutter