Bank

"Óriási szükség volt a kormány és a bankok közötti enyhülésre"

Portfolio
"Jó az optikája, jó az üzenete és jó az időzítése is" - fejtette ki a meglátását a Portfolio-nak Krisán László a kormány és az Erste Bank közötti minapi megállapodásról és általánosságban a békülékenyebb kormányzati hozzáállásról. A KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója - utalva a pénteki friss magyar GDP-adatra is - úgy látja, hogy a gazdaság alapvető számai rendben lévőnek látszanak, "a növekedést viszont most már csak a hitelrakéta beindítása tudja meglökni erősen". Azt is hangsúlyozta, hogy a hitelezés növekedése egyben a hosszabb távú gazdasági növekedés alapjául szolgálhat, hiszen a gazdasági növekedés és a vállalati hitelezés között pozitív, oda-vissza ható kapcsolat van.

Oldódhat a "satufék"

A hétfőn bejelentett megállapodásról (kormány és az EBRD 15-15%-kal beszáll az Erste Bankba egyelőre nem tisztázott keretek között, csökken a bankadó a hitelezés élénkülése érdekében) Krisán úgy fogalmazott:

Épp ideje volt határozott jelzést adni a piacnak arra, hogy hitelre fel!

Szavai szerint sorozatban már hetedik éve van "satufék" a kkv- finanszírozásban és teljesen leállt a bankok finanszírozási kedve, miközben a vállalkozások folyamatosan vesztették el korábbi megtakarításaikat. Meglátása szerint a hitelekről szóló, állandó negatív képzeteket okozó kommunikáció pedig nagymértékben csökkentette a hitelfelvételi kedvet is. Ezt csak a másfél éve induló NHP volt képes oldani, illetve a KAVOSZ által működtetett Széchenyi Kártya Program jelentette a folytonosságot a válság ideje alatt.

A KAVOSZ első embere hangsúlyozta, hogy

a növekedés nem tud elindulni hitelezés nélkül, ezért óriási szükség volt egy ilyen formátumú bejelentésre.

Arra a kérdésünkre, hogy mi a véleménye általánosságban arról, hogy a kormány mostantól láthatóan békülékenyebb hozzáállásra törekszik a bankokkal, és ezzel összefüggésben több lépésben az európai átlaghoz közelíti a bankadó mértékét, Krisán úgy fogalmazott: ez nem békülékenység vagy háborúskodás kérdése, hanem az állam és a piac egymással való együttműködésének lehetősége.

Nem a nagyságrend a lényeg

A kormánnyal kötött, értékelésünk szerint is fontos, hétfői megállapodásnak az is része, hogy az Erste Bank összesen 550 millió eurós, hároméves hitelprogramot indít Magyarországon őstermelőknek, energiahatékonysági projektekre és a közszféra dolgozóinak. Ezzel kapcsolatban Krisán úgy fogalmazott: az 550 millió eurós hitelkeretnek nem a nagysága fontos,

mert ha megy a hitelezés, akkor bárki szívesen teszi bele akár ennek a sokszorosát, ha pedig nem megy, akkor ez felesleges nagyságrend.

Hozzátette, hogy a Magyar Nemzeti Bank által életre hívott Növekedési Hitelprogram esetében sem gondolta senki, hogy az 1000 milliárd forint kihelyezése elérhető cél, de úgy látja, hogy

mégis újrarajzolta a hitelekhez való vállalkozói attitűdöt, a Széchenyi Kártya Program pedig a válság vérzivatarában hasított legerősebben, tehát a vállalkozói oldal - a félelmek ellenére, és az óvatosság mellett is - próbálta keresni a lehetőségeket.

Év közepe felé fel fog értékelődni a hitelek szerepe

Ahogy pénteken kiderült: elfogadta az Európai Bizottság az öt, talán legfontosabb magyar Operatív Programot, így várhatóan rövidesen megjelenik az éves fejlesztési terv a pályázatok meghirdetési menetrendjével. Ezzel és a hitelezési kilátásokkal kapcsolatban Krisán azt hangsúlyozta:

most hogy jönnek az uniós források, év közepe felé fel fog értékelődni a hitelek szerepe, hisz elfogytak a tartalékok, önerőre és előfinanszírozásra kell majd a pénz. És akkor lesz a hitelek berobbanásának a nagy időszaka.WASHINGTON, DC - JULY 31: Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
18 September 2019, France (France), Strassburg: Jean-Claude Juncker (l-r), President of the European Commission, and Michel Barnier, chief Brexit-negotiator of the EU.
Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

Nagyot emelkedett a Mol

Kivétel nélkül erősödéssel zárták a szerdai kereskedést a hazai blue chipek.

BMW
Interspar hipermarket
török jegybank, getty
LAS VEGAS, NV - APRIL 28:  Chairman and President of the Trump Organization Donald Trump yells 'you're fired'
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
török jegybank, getty