Bank

Andreas Treichl: megérte egyezséget kötni a magyar kormánnyal

Palkó István, Bécs
Bár az osztrák Erste Group tavalyi 1,4 milliárd eurós veszteségének mintegy ötöde a magyar devizahiteles csomagból származott, és a magyar leánybank százmilliárd forint körüli veszteséget könyvelt el, láthatóan csökkentek a Magyarországgal kapcsolatos aggodalmak a bécsi központban. Legalábbis a társaság sajtótájékoztatóján, amelyen ezúttal nem mi voltunk fekete bárányként a középpontban. Romániában már idén, Magyarországon jövőre várnak először nyereséget a banknál.
Nehéz éve volt tavaly az Erste Groupnak: a 2013-as 60 millió eurós nyereség után 1,442 milliárd eurós veszteséget könyvelt el a bankcsoport, ami így is a menedzsment által korábban előre jelzett sáv felső (kedvező) széléhez áll közelebb - emlékeztetett Treichl -, így nem okozott a piacnak csalódást. A bankcsoport eredményét számos egyszeri és szabályozói tétel rontotta azonban:
  • Immateriális tételek leírása Romániában és Horvátországban, ami a bank eredményére negatívan hatott ugyan, de a számviteli szabályoknak megfelelően a bank tőkéjét nem: 319,1 millió eurós romániai goodwill leírás + egyéb immateriális leírás 489,8 millió euró összegben.
  • 400 millió eurós pótlólagos céltartalék-képzés Romániában.
  • Magyar devizahiteles elszámolási csomag: nettó 312,2 millió eurós negatív hatás.
  • A bank mintegy 800 millió eurónyi adóterheléséből 256,3 millió euró különadókból származott: 210 millió eurós az osztrák, magyar és szlovák bankadóból, továbbá 46,3 millió euró a tranzakciós illetékből.
A bank alaptevékenysége az egyszeri tételek mellett ugyanakkor 2014-ben stabil volt, pozitívan hatott rá az alacsonyabb költségszint és erős működési teljesítmény Ausztriában. A teljesítő hitelek szempontjából kedvező folyamatokat látnak Ausztriában, Szlovákiában és Csehországban is. A nem teljesítő hitelek állománya 12,3 milliárd euróról 10,9 milliárd euróra csökkent 2014-ben a bankcsoportnál, ami 11,5%-os csökkenést jelent, köszönhetően elsősorban a Romániában végrehajtott követelés-eladásoknak. Összesen 1,1 milliárd eurónyi nem teljesítő hitelt értékesített tavaly a bankcsoport, így azok már nem terhelik jövőbeni eredményét.2015-ben kedvező lehet a hitelezés szempontjából a gazdasági környezet: 2-3%-os GDP-növekedést várnak a régiós piacokon, kivéve Ausztriát (1% alatt) és Horvátországot (közel -0,5%). A bank 8-10%-os immateriális tételektől tisztított tőkearányos megtérülést (ROTE) szeretne elérni, miközben a működési eredmény egyszámjegyű mértékben csökkenhet három fő ok: 1. a Magyarországon várható (elszámolások miatti) alacsonyabb hitelállomány, 2. a romániai eredményhatások, 3. az alacsonyabb kamatkörnyezet miatt.
A bank az alábbiakra készül még idén:
  • 5% alatt növekvő hitelezés,
  • a kockázati költségek jelentős csökkenése,
  • a "rossz költségek" "jó költségekkel való" lecserélése, vagyis a költségszerkezet racionalizálása,
  • közel 360 millió eurónyi bankadó-fizetési kötelezettségre számítanak a banknál, figyelembe véve az európai bankszanálási és betétbiztosítási alapba fizetendő összeget is.

A sajtótájékoztatón viszonylag sok szó esett az EKB mennyiségi lazításáról és a (részben) negatív kamatkörnyezetről, az osztrák újságírókat láthatólag foglalkoztatja ez a téma, és a bank eredményességére is nyomást gyakorol.

Az osztalékról viszont kevés szó esett, ami nem véletlen: az EKB mint felügyelet elvárja, hogy ne nagyon beszéljen a jövőbeni osztalékkifizetési rátáról a bank. Számos tőkeszabályozási kérdés nyitott még, ami befolyásolja ezt és azt is, hogy milyen akvizícióba megy bele a bank (konkrétan a Raiffeisennel kapcsolatban hangzott el újságírói kérdés).

A magyar kormánnyal kötött egyezség lehetővé teszi, hogy hozzájáruljanak a gazdaság növekedéséhez, és az Erste is profitáljon a kapcsolatból. Egyáltalán nem furcsa a megállapodás, nincs szó államosításról - mondta Treichl. Nagyon pozitívnak nevezte, hogy az RTL tulajdonosával, a Bertelsmann-nal is konszolidálódik a kormány kapcsolata. Az EBRD-vel és a kormánnyal még folynak a tárgyalások, a "barátságos kisebbségi" részesedés jó az Erste számára.Andreas Treichl: megérte egyezséget kötni a magyar kormánnyal
Airbnb founder/CEO Brian Chesky
elektromosauto0922
spurs190920egy
juncker0922
svájciora0922
shutterstock_511583062_esztétika és funkció_1500x848
izernorbert0922
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Commerzbank