Bank

Az EBRD is besegít a görögöknek

MTI
Finanszírozási programokat kezd Görögországban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, hogy támogassa a növekedés beindulását a bajba jutott országban. A részvényes országok jóváhagyása alapján a bank 2020 végéig folytathatja görögországi tevékenységét.
A pénzintézet, amelyet eredetileg a felzárkózó európai gazdaságok és az egykori szovjet térség reformjainak finanszírozására alapítottak 1991-ben, kedden Londonban bejelentette, hogy a görög kormány kérésére, átmeneti jelleggel indít befektetési programokat a görög reformok támogatására, és annak elősegítésére, hogy a görög gazdaságban beindulhasson a növekedés.

Az EBRD elsősorban a görög magánszektor tőkehiányos kis- és közepes vállalkozásait kívánja támogatni. E vállalatok tőkehiánya ugyanis a gazdasági növekedés egyik fő akadálya, és e területen az EBRD jelentős segítséget tud nyújtani tőkével és kereskedelmi hiteltermékekkel - hangsúlyozta keddi bejelentésében a londoni bank. Az EBRD emellett, "ahol csak lehetséges", elősegítené a magánszektor szerepvállalását az infrastrukturális és az energiaipari beruházásokban is.

Görögország az EBRD alapító tagja. A görög vállalatok és bankok eddig összesen 2,3 milliárd euró értékben hajtottak végre befektetési programokat az EBRD-vel közösen a pénzintézet működési térségében. Görögország azonban most részesül első ízben maga is EBRD-finanszírozásban.

Az EBRD keddi bejelentéséből kiderül, hogy még az előző görög kormány fordult tavaly novemberben a bankhoz, kérve, hogy Görögország bekerülhessen az EBRD kedvezményezett országainak sorába, és az EBRD kapcsolódjon be a pénzügyi-gazdasági válság következményeinek elhárításába, valamint azoknak a szerkezeti problémáknak a kezelésébe, amelyeket a válság a görög gazdaságban a felszínre hozott. Az EBRD kedden hangsúlyozta, hogy ezt a kérést az új görög kormány februárban megerősítette. A bank irodát is nyit Athénban.

Görögország az euróövezet második, súlyos pénzügyi problémákkal küszködő gazdasága, amely az EBRD-hez fordul segítségért. A bank tavaly májusban jelentette be, hogy Ciprusnak is nyújt átmeneti időszakra finanszírozásokat.
Frankfurt Stock Exchange
The logo of the OECD - Organisation for Economic Co-operation and Development
BÉT-Hiventures_2
shutterstock_564998512
Bales of waste paper
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
ai5