Bank

Bedőlt hitelek: nagy akcióra készülnek Matolcsyék

Portfolio
A lakossági devizahitelek kérdésének rendezése után felgyorsulhat a nem teljesítő hitelek kipucolása a magyar bankok mérlegéből, különösen a vállalati hiteleknél várható gyors megoldás. A Magyar Nemzeti Bank mai eseményén kiderült: nagy szerepe lehet a folyamatban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) való együttműködésnek. A projekthiteleket és ingatlanokat piaci áron megvásárló jegybanki eszközkezelő elindításákor pedig megfogadják a nemzetközi szervezetek javaslatait.
Nemzetközi workshopot tart ma a Magyar Nemzeti Bank a követelés-átstrukturálás és a nem teljesítő hitelek kezelésének kérdéséről. Az esemény első, sajtónyilvános fél órájában Balog Ádám alelnök és Mohácsi Nagy Piroska, az EBRD vezető közgazdásza tartott nyitóbeszédet.

Mohácsi Nagy Piroska többek között az alábbiakról beszélt:
  • Számos kelet-európai országban 20% körüli vagy afeletti a nem teljesítő hitelek aránya a bankrendszerben. Európában az EKB és az EBA vizsgálatai nagy összegben tártak fel új nem teljesítő hiteleket a bankoknál, és fontos kérdésként kezelik a témát.
  • Romániában az utóbbi időben jelentősen megnőtt a követeléseladás mértéke, aminek következtében a nem teljesítő hitelek aránya jelentősen csökkent. Magyarország is megkezdte azokat a lépéseket, amelyek a nem teljesítő hitelállomány leépítését célozzák.
  • A jelzáloghitelek szerencsés időzítésű forintosításával valószínűleg sikerült megelőzni a nem teljesítő hitelek arányának jelentős emelkedését, ha nem megugrását Magyarországon.
  • Megérett az idő arra, és egyre nagyobb az érdek arra, hogy a nem teljesítő hiteleket kitisztítsák a bankok mérlegéből. Sokat kell még tenni ezért: számos céltartalékolási és eszközértékelési kérdés tisztázásra vár.
  • Az EBRD a kormánnyal kötött szándéknyilatkozatnak megfelelően örömmel vesz részt a nem teljesítő hitelek problémájának kezelésében Magyarországon.

Balog Ádám kifejtette többek között:
  • Magas a nem teljesítő hitelek aránya a bankrendszerben, ami negatívan hat a hitelkínálatra. Különösen a projekthitelezésben magas az NPL-ráta, e hitelek kitisztítását ugyanis lassítja az eszközök iránti kereslethiány.
  • 2014 elején elindult az EBRD-vel való együttműködés, amelynek keretében egy "kiváló" tanulmány készült a kérdésről. Ezt követően az MNB társaságot állított fel a vállalati hitelek portfóliójának megtisztítására, amely nem egy "rossz bank", hanem egy eszközkezelő.
  • Az MNB piaci áron veszi át az eszközöket a bankoktól, és figyelembe veszi a nemzetközi intézmények javaslatait, készen arra, hogy ezeknek megfelelően alakítsa ki az eszközkezelő (MARK Zrt.) működési feltételeit.
  • Az NPL-kérdés megoldásában gyorsnak kell lennünk, és képesnek kell lennünk arra, hogy akár a megszokottól eltérően ("out of the box") módon gondolkodjunk az alelnök szerint.
  • Az eszközkezelő az eredeti tervekkel ellentétben nem kizárólag jegybanki, hanem részben piaci forrásokból működik majd.
elektromosauto0922
spurs190920egy
juncker0922
svájciora0922
shutterstock_511583062_esztétika és funkció_1500x848
izernorbert0922
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Commerzbank