Bank

Zuhannak az árfolyamok a vészjósló osztrák bejelentésre

Portfolio
Múlt hét vasárnap jelentette be az osztrák kormány, hogy felfüggesztik a Hypo Alpe-Adria-Bank 10 milliárd eurós adósságának fizetését. A rossz bank leépítésének lassúsága miatt a kormány úgy döntött, hogy 2016-ig nem fog hozzájárulni a bank adósságtörlesztéséhez. Ez nagy érvágás a banki kötvénytulajdonosoknak, hiszen nem egy, a bank által kibocsátott kötvénynél 27%-os árfolyamcsökkenés is előfordult az elmúlt napokban - írja a Financial Times.
Az osztrák kormány vasárnap 15 hónapos moratóriumot rendelt el a rossz bank körülbelül 10 milliárd eurót kitevő kötvényállományának tőke- és kamatkifizetésére. Az intézkedést azután hozták meg, hogy kiderült, a Hypo rosszbankja, a Heta Asset Resolutionnak további 7,6 milliárd eurónyi tőkére van szüksége. Az osztrák kormány ezzel már a gyakorlatban is elkezdte alkalmazni az EU bankszanálási irányelvét (bank resolution and recovery directive, BRRD), amelyet éppen múlt hónapban vezettek be az országban.

Elemzők szerint azonban az osztrák kormány mostani döntése nem biztos, hogy precedenst teremt a többi tagállamban, mivel a bankszanálási irányelv tagországokba való átültetése csak 2016. január 1-jével zárul le, addig pedig a tagállamok továbbra is rá lehetnek kényszerítve arra, hogy kisegítsék a nehéz helyzetbe került bankokat.

A döntés értelmében a banki kötvénytulajdonosoknak 2016 május végéig nem teljesítenek tőke- és kamatfizetést, ez idő alatt pedig megoldást keresnek a Heta hitelezőinek kártalanítására.

Előzmények

A Hypo Alpe-Adria-Bank rossz eszközeiből hozták létre a Heta Asset Resolutiont, amely a legutóbbi eszközminőségi vizsgálatok során feltárta, hogy a zavartalan működéshez további 7,6 milliárd euróra lenne szüksége. Az osztrák kormány azonban megtagadta a további állami segítséget a banktól arra hivatkozva, hogy az máig nem volt képes leépíteni a nemteljesítő hitelportfóliót kezelő rossz bankját.

A Hypo Alpe-Adria-Bank azután került pénzügyi nehézségbe, miután az 1990-es és 2000-es években magas kockázatú hitelezésbe kezdett, melyet az akkori kormány még korlátlan garanciákkal is támogatott. A bank 2009-ben került az osztrák kormány kezébe.
varga mihaly penzugyminiszter
parlament
GettyImages-618656563
mcdonald's
bigben
boeing 737 max
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
mogo_sajat