FONTOS Tovább ütik a forintot, itt az újabb történelmi mélypont
Bank

Árnyékbankok csapolják le a banki profitokat

Portfolio
A Goldman Sachs legújabb elemzése szerint akár 7%-os éves profitcsökkenést is eredményezhet az amerikai bankszektornak az árnyékbankrendszer felfutása. A nem banki hátterű pénzügyi szolgáltatók térnyerése 2008 után új lendületet vett, ami legalább 11 milliárd dolláros profitkiesést jelenthet a tengerentúli bankoknak - számol be a Financial Times.
A Goldman Sachs legújabb elemzése az amerikai árnyékbankrendszer térnyerésére hívja fel a figyelmet. Különösen jó lehetőséget nyújtanak most a nem banki hétterű pénzügyi szolgáltatók térnyerésére az új technológiák, az alacsony kamatkörnyezet és a szigorodó banki hatósági szabályozások.

A nem banki pénzügyi szolgáltatók növekvő népszerűsége egyben nyomást helyez a bankokra a díjak csökkentése oldaláról. Az elemzés szerint a szektorszintű 150 milliárd dolláros profitból legalább 11 milliárd dollárról kell lemondaniuk most az amerikai bankoknak a versenytársak térnyerése miatt. Az elemzés szerint az is elképzelhető, hogy a bankok ellenlépésként igyekeznek majd kiharcolni a szabályozó hatóságoknál a nem baki hátterű pénzügyi szolgáltatókra vonatkozó előírások szigorítását.

Erre már volt is példa a tőkeáttételed finanszírozás területén. A bankok ugyanis nehezményezték a hatóságoknál azt, hogy a rájuk vonatkozó szigorúbb hitelezési szabályok erősen visszavetették a bóvli kategóriájú vállalatok felé történő hitelkihelyezésüket, így ezek a vállalkozások addicionális forrást keresve a magántőke befektetőkhöz és üzletfejlesztési vállalkozásokhoz pártoltak.

Még 2008 előtt az árnyékbankok fogalma a brókerekre, ügyletkötőkre és a repó piacra korlátozódott, de mostanra már ide tartoznak a személyek közötti online hitelezési lehetővé tevő szolgáltatók (peer-to-peer lenders), a magántőke társaságok, de még a befektetési alapok is, amelyek az utóbbi időben egyre többször vesznek részt a klasszikus banki szolgáltatásnyújtásban.
HUNGARY - NOVEMBER 17:  Hungarian Forint notes of differing denominations (Photo by Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images)
Frankfurt Stock Exchange
Boris Johnson
autolipufogoooo
gyar
gyár190920
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
öngondi