Bank

Füstölöghet Amerika - Kínához pártolnak az országok

MTI
Portfolio
Anglia, Franciaország, Németország és Olaszroszág után Ausztrália is csatlakozási szándékát fejezte ki az új, Kína által vezérelt Ázsiai Infrastruktúra-befektetési Bankhoz (AIIB). Joe Hockey, az ausztrál pénzügyminiszter szerint a csatlakozás nagyot lendíthet az ausztrál infrastrukturális fejlesztéseken, még úgy is, hogy az USA borús arccal szemléli az AIIB térnyerését - írja a The Wall Street Journal. Még maga Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója szerint is szoros kapcsolat épülhet ki a két intézmény között az infrastrukturális projektek finanszírozásában.

Ausztrália is beállt a sorba

Korábban még olyan hírek keringtek, miszerint Ausztrália egyike lesz az AIIB alapító tagországainak. Azonban ez a terv később az amerikai lobbi tevékenység hatására kudarcba fulladt, a tengerentúli nyomás hatására az ausztrál miniszterelnök kormányzati és transzparenciabeli bizonytalanságokra hivatkozva visszalépett a kezdeményezéstől. Mostanra azonban még az USA nemtetszése ellenére is komolyan fontolgatja az ausztrál miniszterelnök a csatlakozást.

A The Wall Street Journal értesülései szerint az amerikai rosszallás főként annak eredménye, hogy a Kína által irányított intézmény komoly vetélytársként lép fel a Világbankkal, az IMF-fel és az Ázsiai Fejlesztési Bankkal szemben is, nem mellékesen mindhárom intézményben az USA-nak van a legnagyobb érdekérvényesítő ereje.

Az IMF nem aggódik, sőt

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, Christine Lagarde szerint "hatalmas" lehetőség rejlik az IMF és az AIIB közti együttműködésben infrastrukturális fejlesztési projektek finanszírozásában. Az IMF vezetője vasárnap szólalt fel egy pekingi konferencián, ahol biztosította hallgatóságát, hogy az IMF örömmel dolgozik együtt az AIIB-vel. Az IMF úgy tűnik, nem osztja Washington aggodalmát, mivel Lagarde megerősítette, hogy a Világbank szintén együttműködik majd a kínai kezdeményezésű AIIB-vel.

Ázsiai Infrastruktúra-befektetési Bank (AIIB) A tervek szerint 50 milliárd dollár alaptőkével induló pénzintézet létrehozásáról tavaly októberben írt alá szándéknyilatkozatot többek között Kína, India és Szingapúr. Az AIIB-be 2015. március 31-éig jelentkezhetnek a különböző országok alapító tagnak. Csin Li-csün az AIIB ideiglenes megbízott vezetőjének tájékoztatása szerint a határidőig legalább 35-re nő majd az alapítók száma. Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Németország és Luxemburg után Indonézia is érdeklődését fejezte ki. A tervezett 50 milliárd dolláros alaptőkéjével a bank elsősorban szárazföldi, vasúti és kikötők infrastrukturális projektjeinek finanszírozásában vesz majd részt.

BÉT
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
hsbc_shutter