Bank

Óriási elbocsátások a bankoknál - Itt a legrosszabb a helyzet

Portfolio
Két év alatt a vizsgált 24 amerikai és európai bank összesen több mint 160 ezer munkavállalót bocsátott el. Az amerikai bankok 7,4%-kal csökkentették a munkavállalóik számát, ugyanez az arány Európában 4,1%. A megkérdezett elemzők szerint az eurózónabeli bankoknál további létszámcsökkentés várható a profitabilitás serkentése céljából, ráadásul az online bankolás térnyerése is komoly nyomást helyez a banki munkahelyek fenntartására - számol be a Reuters.
A vezető amerikai és európai bankok tavaly összesen 59 000 munkahelyet szüntettek meg a restrukturálási és költségcsökkentő lépések eredményeképpen. Ráadásul az európai bankoknál további létszámcsökkentés várható, miután a szigorodó szabályozások nagy nyomást helyeznek a profitabilitás növelésére.

A Reuters adatai szerint a 18 legnagyobb európai bank összesen 21 500 munkavállalót bocsátott el 2014-ben, de ez még így is alulmarad a 2013-as adatokkal szemben, amikor ugyanezek a bankok 56 100 munkahelyet szüntettek meg.

Ezek a számok kicsit jobban festenek a tengerentúlon, ahol a 6 legnagyobb amerikai bank tavaly összesen 37 500 banki dolgozót küldött el, 2013-ban pedig 45 700 dolgozót. Mindez tehát azt jelenti, hogy két év alatt a vizsgált 24 banknál több mint 160 000 banki dolgozót bocsátották el.

A létszámcsökkentés az amerikai bankoknál a teljes dolgozói állomány 7,3%-át, az európai bankoknál pedig a 4,1%-át érintette.

A BCG elemzője szerint további létszámcsökkentés várható azoknál a bankoknál, amelyek lemaradtak az átszervezési folyamatokban, míg a korábban lépő pénzintézeteknél akár létszámbővítés is jöhet bizonyos üzletágakban. Egy tavalyi, 300 nagybankra kiterjedő IMF tanulmány szerint

az eurózónabeli hitelezők mindössze 30%-a tudta az átstrukturálás eredményeképpen növelni a megtérülését, holott az amerikai bankoknál ugyanez az arány 80%-ot tett ki.

Na de miért indult el az elbocsátási hullám?

A 2007-es pénzügyi válságot követően 2013-ban újabb elbocsátási hullám érte el a bankszektort, miután a profitcsökkenés mellett a gazdaság lassulásával is szembe kellett néznie a bankoknak. Antony Jenkins, a Barclays vezérigazgatója szerint az elkövetkező években

a költségek jelentik majd a stratégiai küzdőteret a bakszektor számára.

A Barclays tavaly Jenkins hároméves tervének első fázisaként 7300 munkahelyet szüntetett meg, de ez a szám a tervek szerint akár a 19 ezret is elérheti a 3. év végére.

Ezzel a Barclays minden 7. dolgozóját elküldené, ami viszont 2,4 milliárd fontos évenkénti megtakarítást eredményezhet a nagybanknál.

Tavaly a legnagyobb elbocsátások az amerikai, a brit, az olasz és a spanyol bankoknál voltak. Az RBS például 10 000 munkahelyet szüntetett meg tavaly, és korántsem biztos, hogy ez a végleges adat. Azért találni olyan bankokat is, amelyek a 2013-as leépítéseket követően tavaly már létszámbővítéssel indítottak. Ilyen volt az HSBC, a Standard Chartered és a BNP Paribas is.

A nagy elbocsátásokat ugyanakkor nem lehet csak a rossz profitabilitási adatokra és gazdasági teljesítményre fogni, mivel az online és mobilbankolás térnyerése miatt is sok pénzintézet döntött úgy, hogy egy-egy üzletágának bezárása mellett több munkavállalójától is megválik. Ha ilyen ütemben halad a digitális bankolás fejlődése, néhány éven belül komolyabb elbocsátásokra is sor kerülhet - derült ki a tanulmányból.
penzvaltas forint dollar brexit
Alteo klub
OrbanViktor
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
A Credit Suisse svájci bankóriás homlokzata. Fotó: Shutterstock