Bank

Megvan, hány devizahiteles válthatja ki a hitelét

Portfolio
A forintosítás és elszámolás utáni hitelkiváltási versenyben 200-370 milliárd forintnyi hitel mozdulhat meg. Fontos azonban, hogy a hitelkiváltási verseny ne egy új "devizahiteles ügyet" eredményezzen. Ugyanis nagyon alacsony induló kamatok mellett később nagyot ugorhat a törlesztőrészlet - mondta el Mérth Balázs, a Deloitte partnere a Portfolio Hitelezés 2015 konferenciáján.
A háztartások óvatosabbá váltak a jövőbeni várakozásaikkal kapcsolatban, az év elején némi visszaesés mutatkozott a lakossági hitelezésben, ami részben a "fair" banki törvénnyel magyarázható. A Deloitte a hitelpiac lassú élénkülésére számít, átmenetileg megmozgathatja a piacot az elszámolás és forintosítás utáni hitelkiváltási verseny.

A Deloitte megvizsgálta, hogy mennyire lojálisak a bankjukhoz az ügyfelek, a felmérésük alapján az ügyfeleknek még mindig nagy az elutasítási rátája, vagyis nagy arányban nem ajánlanák saját bankjukat ismerőseiknek. Ebből arra lehet következtetni, hogy a lojalitás nem lesz nagy akadálya a hitelkiváltási versenynek. A Deloitte azt is felmérte, hogy mi alapján vesznek fel hitelt az ügyfelek egy banktól, az eredmények szerint 37%-uk főleg az ár, 24%-uk a bank hírneve alapján, 20%-uk kényelmi szempontokat figyelembe véve dönt erről, a fennmaradó részük egyéb szempontok alapján vesz fel hitelt.

A szakember szerint 200-370 milliárd forintnyi jelzáloghitelt válthatnak ki, ami összesen 2-4 milliárd forinttal csökkenti a bankrendszer jövedelmét.

Ezt úgy becsülték meg, hogy a korábban folyósított hitelek kamatához képest a mostani piaci kondíciók mellett mekkora állománynál lehet kedvezőbb hitelkonstrukciókat találni. Egy agresszív árverseny emellett akár ennél is nagyobb állomány mozdulhat meg. Mérth Balázs az alacsony kamatú hitelek kockázataként említette, hogy a referenicakamatláb és a kamatfelár szabályozott kereteken belül való növelése annál nagyobb sokkot okoz a jövőben, minél alacsonyabb a mostani induló kamat. Jelentősen megnőhet ugyanis az ügyfél törlesztőrészlete a kamatfelár és a Bubor növekedésével, ezért fontos, hogy az árverseny közepette kihelyezett hitelkek ne egy új, a devizahitelezéshez hasonló ügyet jelentsenek a jövőben.
foldgazgetty
volkswagenshutterstock
Alteo klub
facebook libra szablyozás
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
Brexit Boris Johnson ketto level Donald Tusk
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
A Credit Suisse svájci bankóriás homlokzata. Fotó: Shutterstock