Bank

Megvan, hány devizahiteles válthatja ki a hitelét

Portfolio
A forintosítás és elszámolás utáni hitelkiváltási versenyben 200-370 milliárd forintnyi hitel mozdulhat meg. Fontos azonban, hogy a hitelkiváltási verseny ne egy új "devizahiteles ügyet" eredményezzen. Ugyanis nagyon alacsony induló kamatok mellett később nagyot ugorhat a törlesztőrészlet - mondta el Mérth Balázs, a Deloitte partnere a Portfolio Hitelezés 2015 konferenciáján.
A háztartások óvatosabbá váltak a jövőbeni várakozásaikkal kapcsolatban, az év elején némi visszaesés mutatkozott a lakossági hitelezésben, ami részben a "fair" banki törvénnyel magyarázható. A Deloitte a hitelpiac lassú élénkülésére számít, átmenetileg megmozgathatja a piacot az elszámolás és forintosítás utáni hitelkiváltási verseny.

A Deloitte megvizsgálta, hogy mennyire lojálisak a bankjukhoz az ügyfelek, a felmérésük alapján az ügyfeleknek még mindig nagy az elutasítási rátája, vagyis nagy arányban nem ajánlanák saját bankjukat ismerőseiknek. Ebből arra lehet következtetni, hogy a lojalitás nem lesz nagy akadálya a hitelkiváltási versenynek. A Deloitte azt is felmérte, hogy mi alapján vesznek fel hitelt az ügyfelek egy banktól, az eredmények szerint 37%-uk főleg az ár, 24%-uk a bank hírneve alapján, 20%-uk kényelmi szempontokat figyelembe véve dönt erről, a fennmaradó részük egyéb szempontok alapján vesz fel hitelt.

A szakember szerint 200-370 milliárd forintnyi jelzáloghitelt válthatnak ki, ami összesen 2-4 milliárd forinttal csökkenti a bankrendszer jövedelmét.

Ezt úgy becsülték meg, hogy a korábban folyósított hitelek kamatához képest a mostani piaci kondíciók mellett mekkora állománynál lehet kedvezőbb hitelkonstrukciókat találni. Egy agresszív árverseny emellett akár ennél is nagyobb állomány mozdulhat meg. Mérth Balázs az alacsony kamatú hitelek kockázataként említette, hogy a referenicakamatláb és a kamatfelár szabályozott kereteken belül való növelése annál nagyobb sokkot okoz a jövőben, minél alacsonyabb a mostani induló kamat. Jelentősen megnőhet ugyanis az ügyfél törlesztőrészlete a kamatfelár és a Bubor növekedésével, ezért fontos, hogy az árverseny közepette kihelyezett hitelkek ne egy új, a devizahitelezéshez hasonló ügyet jelentsenek a jövőben.
Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

Nagyot emelkedett a Mol

Kivétel nélkül erősödéssel zárták a szerdai kereskedést a hazai blue chipek.

BMW
Interspar hipermarket
török jegybank, getty
LAS VEGAS, NV - APRIL 28:  Chairman and President of the Trump Organization Donald Trump yells 'you're fired'
Krones
szijjarto1119
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
török jegybank, getty