Bank

Itt jóval nyereségesebbek leszünk, mint a nyugati bankok!

Portfolio
Az UniCredit friss elemzése szerint Közép- és Kelet-Európa bankszektora jóval nyereségesebb a nyugatinál, ráadásul ez a továbbiakban is így maradhat. Mindez annak ellenére van így, hogy a régióban a jövedelmezőség mostanra már a fenntarthatóbb szintek felé közelít. Az olasz bankcsoport az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) éves konferenciáján ismertette friss tanulmányát és tartott sajtótájékoztatót.
A közép- és kelet-európai bankszektor a 2008-2009-es gazdasági világválság nyomán jelentős változáson ment keresztül. Noha nyereségessége továbbra is felülmúlja a nyugat-európai számadatokat, a válság előttinél fenntarthatóbb szintek felé közelít. Ez az egyik legfőbb megállapítása az UniCredit CEE Strategic Analysis által készített "Üzleti lehetőségek a közép- és kelet-európai bankok számára" című tanulmánynak. Általánosságban továbbra is a hitelek maradnak a legjelentősebb banki termékek, de az alternatív szolgáltatások iránt nagyobb lehet a kereslet.

Fenntarthatóbb jövedelmezőség

A közép- és kelet-európai bankok továbbra is jövedelmezőbbek nyugat-európai társaiknál, de jövedelemtermelő képességük észrevehetően egy fenntarthatóbb szinten stabilizálódik. Noha a válság előtti fellendülés éveiben (2006 és 2008 között) az eszközarányos megtérülések (ROA) átlagosan 2 százalékos szinten voltak, 2010 és 2014 között ez 1,4 százalékot tett ki. 2015-2016-ban pedig 0,8 százalékot érhet el az orosz helyzet hatásaként. Az UniCredit szakértőinek elemzései szerint a közép- és délkelet-európai hitelintézetek eszközarányos megtérülése a fent említett három időszakban 1,6 százalékos, 0,8 százalékos és 1,0 százalékos szinten álltak, illetve áll majd. Ezzel szemben a német, olasz és osztrák bankok 0,4 százalékos, 0,2 százalékos és 0,4 százalékos szintet érnek el.

Itt jóval nyereségesebbek leszünk, mint a nyugati bankok!
Az olasz bankcsoport az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) éves konferenciáján ismertette friss tanulmányát és tartott sajtótájékoztatót.

Közép és Kelet-Európában a szektor teljes bevételének mintegy kétharmadát a nettó kamatbevétel, azaz a hagyományos banki tevékenység adja. A szűkülő marzsok következtében azonban a bankok jövedelemtermelő képességének fellendítéséhez létfontosságú lesz más, elsősorban a díj- és jutalékalapú bevételi források növelése

- mondta Carlo Vivaldi, az UniCredit CEE Division vezetője.

A jövőben is a hitel marad a legfontosabb banki termék. "A régió gazdasági fellendülésével párhuzamosan a hitelezés mérsékelt felfutására számítunk - tette hozzá Mauro Giorgio Marrano, a CEE Strategic Analysis helyettes vezetője. - A közép- és délkelet-európai régióban az idén 3,9 százalékos, jövőre pedig 4,6 százalékos növekedésre számítunk. A közép- és kelet-európai régióban pedig 5,1, illetve 7,8 százalékosra." A hitelezés növekedési üteme országonként jelentős eltéréseket mutat. A nem teljesítő hitelek aránya az idén is viszonylag magas marad. Néhány országban azonban várható némi javulás.

A hitelezésen túl

A hagyományos banki hitelezésen kívüli alternatív szolgáltatások jelentősége kétségtelenül növekedni fog - folytatta Carlo Vivaldi. - Elemzéseink azt mutatják, a vállalati ügyfelek részéről a jövőben fellendül a nem hagyományos finanszírozás iránti igény. A lakossági ügyfelek körében az eszközkezelési szolgáltatások körében látok lehetőségeket.

- folytatta Carlo Vivaldi.

Valójában nem csak a bankhitelek, de a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok (vállalati kötvények) finanszírozásban betöltött aránya is sokkal kisebb a közép- és délkelet-európai régió vállalati forrásbevonásában, összevetve a nyugat-európai iparosodottabb országokkal; a közép- és kelet-európai régió lakosságának nettó pénzügyi eszközállománya még mindig nem éri el a németországi, olaszországi és osztrák szintet, és befektetéseikhez is viszonylag egyszerű termékeket választanak. A vagyonnövekedés a jövőben nagyobb keresletet indukál a vagyonkezelési szolgáltatások fejlődéséhez.

A közép- és kelet-európai régióban az internet bankolási célú használata továbbra is elmarad a nyugat-európai szinttől:

A közép- és kelet-európai banki ügyfelek technológiai jártassága rendkívül magas. Ezt jelzi az internetbankolás erőteljes növekedése az elmúlt néhány év során. Az interneten nyújtott modern ügyfélszolgáltatások kulcsszerepet töltenek be a közép- és kelet-európai régió bankjainak sikerében.

- következtetett Mauro Giorgio Marrano. Ezzel együtt a hitelkártyás fizetések emelkedése is erőteljes a régióban.

Új megoldások kellenek

Az UniCredit - a kihívások ellenére - továbbra is hosszú távú stratégiai befektető Közép- és Kelet-Európában, és készen áll üzleti tevékenységét bővíteni a vállalati és lakossági ügyfelek körében egyaránt. A bankcsoport egy közel 3500 fiókból álló, kiterjedt hálózatot működtet 14 országban, ami összesített bevételeinek mintegy negyedét termeli meg. International Centerein keresztül az UniCredit több mint 20 000 nemzetközi vállalati ügyfelet szolgál ki. Ezzel összefüggésben helyi jogi és piaci szakértelme révén támogatja ügyfelei üzleti tevékenységét, ezzel segítve őket az új lehetőségek feltárásában és kiaknázásában.

Helyi leánybankjaink erős gyökerei adják az UniCredit erősségét Közép- és Kelet-Európában. Az elmúlt négy évben - egyes versenytársainkkal ellentétben - növeltük piaci részesedésünket mind a finanszírozás, mind az ügyfélbetétek terén. Folytatni kívánjuk ezt a kedvező trendet. Ezért nemcsak a jól ismert szolgáltatásokat kínáljuk a megszokott kiváló minőségben, de úttörő megoldásokat is kínálunk az új igényekhez.

- mondta el a sajtótájékoztatón Carlo Vivaldi, az UniCredit CEE Division vezetője.
Mystery_Hotel_Budapest - 8
IMG_20190910_155319
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Digitalizációs szakértő

Digitalizációs szakértő

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
IMG_20190910_155319