Bank

Feltétel nélkül megkapják a bankok az adócsökkentést

MTI,Portfolio
A kormány betartja az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) kötött együttműködési megállapodást, és szó sincs arról, hogy azt a bankok hitelezésének növekedéséhez kötnék. Az EBRD friss jelentése alapján a magyar gazdaságról kialakított kép pozitív és javuló, a szakértők felfelé korrigálták a növekedési kilátásokat, a magyar gazdaság a legjobbak között van a makroszámokban - mondta Nikoletti Antal, a hitelintézet magyar igazgatója a Magyar Hírlapnak.
A szakember az újság keddi számában megjelent interjúban kifejtette: Magyarországnak jó esélye van a három százalék feletti növekedésre, amit nem sok ország mondhat el magáról. A foglalkoztatás és ezzel együtt a várható fogyasztás növekedését és a kiemelkedően magas ipari termelés bővülését is kiemeli az elemzés. Mindezek és a költségvetés egészséges helyzete megalapozza a közeljövőben várható hitelminősítői feljavításokat.

Az igazgató szerint az összes résztvevő abban érdekelt, hogy növekedjen a hitelezési aktivitás, aminek egyik feltétele a bankadó csökkentése. A bankok újbóli növekedése a magyar gazdaság növekedésével megy végbe, Budapest ugyanis nem regionális bankközpont, mint például London vagy Bécs.

Így csökken a bankadó

A hitelintézetekre vonatkoztatottan a múlt héten beterjesztett adójavaslat szerint a bankadó felső kulcsa 2016-ban 0,53 százalékról 0,31 százalékra, 2017-ben és 2018-ban 0,21 százalékra csökken (majd 2019-től az adókulcs az uniós normáknak megfelelő arányú lesz). További változás 2016-tól, hogy a hitelintézetek adóalapjukat nem a 2009. évi, hanem a 2014. évi mérlegfőösszeg alapján állapítják meg. A 2019-től alkalmazandó adókulcs(ok) mértékére legkésőbb 2018. október 31-ig tesz javaslatot a kormány.

A bécsi bankok akkor is nyereségesek és növekednek, ha az osztrák piac önmagában veszteséges és nem növekszik. A magyar bankok azonban a hazai piacból élnek, a magyarországi vállalatokra és a lakosságra számíthatnak - mutatott rá.

A bankadó csökkentése nyilván adhat egy lökést a hitelezési aktivitásnak, mert javítja az üzleti modellt, de a magyar bankok növekedése akkor egészséges, ha a gazdasági növekedésre épül, és nem kényszerre - tette hozzá. Nikoletti Antal a lapnak beszélt arról is, fontos a megállapodás, mert a stabil bankrendszer mindenkinek alapvető érdeke, de még ennél is fontosabb, hogy a többi gazdasági szereplő, a többi szektor is kapjon ennyi figyelmet.

Az EBRD jó partner ebben, mert többféle régióban működik, és széles rálátása van többféle nemzetgazdasági modellre - mondta.
Luca_Jahier Europai Gazdasagi es Szocialis Bizottsag1500
Frankfurt Stock Exchange
shutterstock_1470496652
Budapest Értektőzsde (BÉT) stock fotóanyag 2016 augusztus 2-án
The logo of the OECD - Organisation for Economic Co-operation and Development
BÉT-Hiventures_2
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
ai5