Előfizetői tartalom

Bedőlt lakossági hitelek: elmagyarázza az MNB az igazságot

A nem teljesítő háztartási hitelek között a 182 ezer jelzáloghitel szerződés jelent rendszerkockázatot a kitettség magas volumene miatt mind rendszerszinten, mind pedig az ügyfelek szintjén. Bár valóban további 1,9 millió nem teljesítő jelzáloghitelen kívüli fogyasztói szerződés található a pénzügyi közvetítők mérlegében, ezek többnyire kisösszegű, évek óta beragadt tartozások. E követelések egy jelentős része tartósan beragadt, követeléskezelőknél található tartozás, melyek már 2009-ben nem teljesítő státuszban voltak.

A nem teljesítő háztartási hitelek (NPL) magas volumene és e szerződések nagy száma a pénzügyi közvetítőrendszer egyik kiemelt problémája. A hitelintézeti szektort tekintve a nem teljesítő háztartási hitelek aránya 19,3 százalékot tett ki 2014 év végén, míg a pénzügyi vállalkozásokat is beleértve ez az arány jelentősen magasabb, közel 28 százalék volt. A pénzügyi...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés